Pieczone owoce to taki rodzaj zdrowego deseru, którego nie trzeba dosładzać lub wystarczy dodać do niego minimalną ilość miodu. W ramach zwiększenia atrakcyjności deseru, przy jednoczesnym minimalnym wysiłku, dodałam do śliwek cynamon i płatki migdałów. W tym zestawieniu jest to dla mnie pełny, bogaty w smaki deser.

Śliwki pieczone

Śliwki pieczone

  • kilka dużych śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina miodu do smaku – bardzo dojrzałe śliwki nie potrzebują dosładzania
  • łyżka płatków migdałów

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Połówki owoców układaj w niewielkim naczyniu żaroodpornym, polej miodem, posyp cynamonem i płatkami migdałów.

Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Śliwki pieczone 1Śliwki pieczone 2Śliwki pieczone 0

Tagi: , ,