W dziki upał jedynie słusznym deserem są lody. Najlepiej domowe, własnoręcznie przygotowane. A już idealnie, jeśli nie trzeba przy nich za długo tkwić w kuchni 😉

Proponuję kolorowe lody na patyku, które powinny spodobać się dzieciom i dorosłym. Biała warstwa to banan zmiksowany ze śmietanką kokosową, a czerwona to truskawki z sokiem z cytryny. Pyszne połączenie!

Jeśli wolisz lody z samych owoców, bez mleka, zobacz lody bananowo-truskawkowe. Przejrzyj też wszystkie przepisy na domowe lody.

Lody na patyku truskawkowo-kokosowe

Lody na patyku truskawkowo-kokosowe

  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • banan
  • mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
  • miód do smaku

Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Banana obierz ze skórki.

Do malaksera przełóż białą śmietankę zebraną z górnej warstwy mleka kokosowego. Dodaj banana pokrojonego na kawałki i zmiksuj. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Masę wlej do foremek na lody.

Następnie zmiksuj truskawki z sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać wodę kokosową z dna puszki lub zużyć ją do czegoś innego. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Łyżką przekładaj masę truskawkową do pojemników tak, by nie wymieszać jej z masą bananową. Nałóż pokrywki z patyczkami i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody na patyku truskawkowo-kokosowe

Tagi: , , , , ,