W dziki upał jedynie słusznym deserem są lody. Najlepiej domowe, własnoręcznie przygotowane. A już idealnie, jeśli nie trzeba przy nich za długo tkwić w kuchni 😉
Proponuję kolorowe lody na patyku, które powinny spodobać się dzieciom i dorosłym. Biała warstwa to banan zmiksowany ze śmietanką kokosową, a czerwona to truskawki z sokiem z cytryny. Pyszne połączenie!
Jeśli wolisz lody z samych owoców, bez mleka, zobacz lody bananowo-truskawkowe. Przejrzyj też wszystkie przepisy na domowe lody.
Lody na patyku truskawkowo-kokosowe
- 200 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- banan
- mała puszka (165 ml) mleka kokosowego
- miód do smaku
Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Banana obierz ze skórki.
Do malaksera przełóż białą śmietankę zebraną z górnej warstwy mleka kokosowego. Dodaj banana pokrojonego na kawałki i zmiksuj. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Masę wlej do foremek na lody.
Następnie zmiksuj truskawki z sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać wodę kokosową z dna puszki lub zużyć ją do czegoś innego. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Łyżką przekładaj masę truskawkową do pojemników tak, by nie wymieszać jej z masą bananową. Nałóż pokrywki z patyczkami i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Tagi: banan, lody, miód, mleko kokosowe, sok z cytryny, truskawki
Zostaw komentarz