Wegański, dietetyczny deser, który smakuje wszystkim lubiącym czekoladę. Prezentowałam już wyjątkowo lekki mus z Earl Grey i pomarańczą. Tym razem proponuję mus czekoladowy z rumiankiem, cynamonem, odrobiną soli i prażonymi migdałami w miodzie. Cudowny! Świetny zarówno na kolację we dwoje oraz na przyjęcie dla dzieci. W małym słoiczku łatwo zabierzecie go do pracy i będziecie mogli rozkoszować się fantastycznym podwieczorkiem. A może macie ochotę zabrać go na piknik? Mus czekoladowy jest łatwy w transporcie i niezbyt wymagający w przechowywaniu.

Mus czekoladowy z rumiankiem, cynamonem i solą

Lekki mus czekoladowy z cynamonem i migdałami

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml naparu rumianku
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli morskiej lub himalajskiej, a jeszcze lepiej kwiat soli

Migdały:

  • garść płatków migdałów
  • łyżeczka miodu

Dodatkowo, dla przyspieszenia wykonania:

  • kostki lodu

Mus czekoladowy. Do miski wlej gorący napar rumianku, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść. Ponieważ dorzucenie czekolady gwałtownie obniża temperaturę naparu, być może czekolada nie rozpuści się całkowicie. W takim przypadku należy miskę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą i – ciągle mieszając – całkowicie rozpuścić czekoladę.
Płynną czekoladę dopraw cynamonem i solą. Odstaw do wystudzenia. Jeśli się spieszysz lub zależy Ci na wyjątkowo lekkiej konsystencji (takiej jak przy musie z pomarańczą), możesz ustawić miskę w większej misce z lodem i od razu zacznij ubijać.

Wystudzoną czekoladę z rumiankiem zacznij ubijać trzepaczką. W miarę ochładzania płynu, zacznie on gęstnieć, aż powstanie mus. Od razu przełóż mus do niewielkich naczynek. Wystarczą małe porcje, ponieważ mus jest bardzo intensywny.

Migdały. Na małą patelnię wsyp płatki migdałów i upraż je przez kilka minut na niewielkim ogniu. Przełóż na chwilę do miski. Na patelnię wlej miód i rozpuść go na średnim ogniu. Kiedy miód się zagotuje i wytworzy pęcherzyki, potrzymaj go jeszcze przez pół minuty na ogniu, aby się lekko skarmelizował – zmieni wtedy kolor na odrobinę ciemniejszy. Dodaj płatki migdałów, dokładnie wymieszaj i przełóż na matę silikonową lub papier do wypieków. Postaraj się rozłożyć płatki pojedynczą warstwą, oddzielając je trochę od siebie, aby po zastygnięciu łatwo było podzielić je na niewielkie porcje. Zastygnięte migdały w karmelu ułóż na porcjach musu.

Przechowywanie. Najlepiej miseczki z musem wstawić do lodówki. Można też miseczki wstawić do zamykanego pojemnika plastikowego lub metalowego i przechowywać je w temperaturze pokojowej. Jeśli zabierasz je na piknik, powinny bez problemu wytrzymać kilka godzin w temperaturze „pokojowej”. Nie testowałam przechowywania w upale, ale prawdopodobnie mus się rozpłynie.

Mus czekoladowy z rumiankiem, cynamonem i soląMus czekoladowy z rumiankiem, cynamonem i soląMus czekoladowy z rumiankiem, cynamonem i solą

Zobacz też:

Lekki mus czekoladowy Wyjątkowo lekki mus czekoladowy z pomarańczą

Trufle fit Czekoladowe trufle fit

Brownie marchewkowe Wegańskie brownie marchewkowe

Brownie jaglane Brownie jaglane (+film)

Brownies Brownie najłatwiejsze (+film)

Tagi: , , , ,