Kawa jako składnik bezy wspaniale przełamuje jej słodycz. Do bezy podałam, oprócz bitej śmietany, ulubioną czekoladę i banany. Wszystkie te składniki razem smakują obłędnie. Polecam na weekendowy podwieczorek. Najlepiej z ulubioną kawą.

Kawowa Pavlova z bananami i czekoladą

Kawowa Pavlova

Beza:

  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kawy rozpuszczalnej

Dodatki:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • banan

Beza. Białka ubij ze szczyptą soli prawie na sztywno. Wyjmowana końcówka miksera powinna tworzyć na powierzchni stożek z czubkiem, który opada w dół. Dodawaj cukier puder i kawę, małymi porcjami i ubijaj białka dalej. Piana powinna wyjść sztywna, jasna i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę i ocet i jeszcze krótko ubijaj.

Blachę wyłóż papierem do wypieków i narysuj na nim kółko o średnicy 25 cm lub 4 kółka o średnicy 12 cm. Wyłóż bezę i piecz w 180°C przez 5 minut, a następnie w 150°C przez 1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Dodatki. Śmietanę ubij. Czekoladę posiekaj niezbyt drobno. Banana obierz i pokrój na plasterki.

Na wystudzoną bezę wyłóż śmietanę, a następnie plastry bananów. Na wierzchu posyp kawałkami czekolady.

Kawowa Pavlova z bananami i czekoladą 1Kawowa Pavlova z bananami i czekoladą 2Kawowa Pavlova z bananami i czekoladą 0Kawowa Pavlova z bananami i czekoladą 00

Tagi: , , , , , ,