Kawa jako składnik bezy wspaniale przełamuje jej słodycz. Do bezy podałam, oprócz bitej śmietany, ulubioną czekoladę i banany. Wszystkie te składniki razem smakują obłędnie. Polecam na weekendowy podwieczorek. Najlepiej z ulubioną kawą.
Kawowa Pavlova
Beza:
- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- szczypta soli
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatki:
- 300 ml śmietanki 36%
- 4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
- banan
Beza. Białka ubij ze szczyptą soli prawie na sztywno. Wyjmowana końcówka miksera powinna tworzyć na powierzchni stożek z czubkiem, który opada w dół. Dodawaj cukier puder i kawę, małymi porcjami i ubijaj białka dalej. Piana powinna wyjść sztywna, jasna i lśniąca. Na koniec dodaj mąkę i ocet i jeszcze krótko ubijaj.
Blachę wyłóż papierem do wypieków i narysuj na nim kółko o średnicy 25 cm lub 4 kółka o średnicy 12 cm. Wyłóż bezę i piecz w 180°C przez 5 minut, a następnie w 150°C przez 1,5 godziny. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Dodatki. Śmietanę ubij. Czekoladę posiekaj niezbyt drobno. Banana obierz i pokrój na plasterki.
Na wystudzoną bezę wyłóż śmietanę, a następnie plastry bananów. Na wierzchu posyp kawałkami czekolady.
Tagi: banan, białka, czekolada, kawa, mąka ziemniaczana, ocet winny, śmietana kremówka
Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec bezy…chyba coś robię nie tak albo piekarnik mam zły. A bezy kocham! Mogę się wprosić? Pozdrawiam
Wpadaj szybko! 😉
Jeśli chciałabyś sama spróbować upiec bezę, to może pomocny będzie nasz film: https://www.youtube.com/watch?v=SDsBC1H9YRU
Ewelina, tak myslalam ze zobacze to Twojego lajka 🙂
Wygląda cudownie 🙂
Do ilu stopni zmniejszamy temperature po 5 minutach? Z opisu wynika ze pieczemy caly czas w 180
Malgo, racja! Już poprawiam 🙂
Niesamowicie smakowita wersja 🙂
Evi, to prawda! Koniecznie sobie taką zaserwuj w któryś weekend 🙂