Jeśli szukacie inspiracji na potrawy wigilijne, to zapraszam na relację z warsztatów marki Galeo, prowadzonych przez Macieja Wawryniuka. Przygotowaliśmy 12 potraw, a wszystkie wpisały się w temat przewodni: „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”. W czasie warsztatów przygotowałam przepyszny deser: gruszki nadziewane orzechami, polane gęstym sosem karmelowym. W te Święta na pewno go powtórzę.

Pod przepisem znajdziecie też relację zdjęciową z warsztatów oraz zdjęcia i krótki opis pozostałych potraw.

Gruszki nadziewane orzechami

Gruszki nadziewane orzechami

  • 4 gruszki

Syrop:

  • 170 ml białego wina
  • pół cytryny
  • 60 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 l wody

Farsz:

  • 170 g orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek
  • 30 ml miodu
  • 25 ml krupniku
  • skórka z połowy cytryny – posiekana
  • pół łyżeczki cynamonu

Karmel:

  • 170 ml śmietanki 36%
  • 70 g cukru

Syrop. Do średniego garnka wlej pół litra wody, wino, dodaj cukier, cynamon posiekaną skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Zagotuj.

Gruszki obierz, pozostawiając korzonki i wydrąż od dołu. Gotuj w syropie przez 5 minut. Dzięki kwaśnym składnikom syropu (sok z cytryny i wino) gruszki nie rozpadną się.

Farsz. W misce wymieszaj orzechy, rodzynki, miód, krupnik, skórkę z cytryny oraz cynamon. Gruszki – wyjęte i odsączone z syropu – nadziej farszem i ustaw na talerzach.

Karmel. Na patelnię wsyp cukier i dolej wodę, tak by cały cukier został zwilżony. Podgrzewaj na dużym ogniu, często mieszając drewnianą szpatułką. Kiedy cukier z wodą zagotuje się, zmniejsz ogień, przestań mieszać, możesz jedynie poruszać patelnią.
Uchwyć moment, gdy cukier zezłoci się, ale nie zbrązowieje (przypalony staje się gorzki). Dolej śmietankę, zwiększ ogień na średni i poczekaj aż karmel ponownie się rozpuści.
Wymieszaj śmietankę z karmelem i poczekaj aż karmelowy płyn odparuje oraz zgęstnieje. Możesz przyspieszyć proces intensywnie mieszając. Kiedy karmel osiągnie konsystencję sosu, rozlej go na gruszkach.

Uwaga. Karmel w kontakcie z alkoholem staje się wodnisty, dlatego przed podaniem nie powinien mieć kontaktu z farszem, zawierającym krupnik.

Galeo praca na warsztatachGaleo praca na warsztatachGaleo praca na warsztatachGruszki nadziewane orzechami

Wigilijne warsztaty Galeo z Maciejem Wawryniukiem

Zaczęliśmy od ozdobienia bombek za pomocą kolorowych aromatycznych przypraw. Wystarczy namalować na bombce klejem wybrany kształt, a potem przycisnąć to miejsce do rozsypanej w miseczce przyprawy. Potem pomalować klejem kolejne miejsce i przycisnąć do kolejnej przyprawy. Powstają w ten sposób kolorowe i aromatyczne ozdoby choinkowe.

Galeo robimy aromatyczne bombkiGaleo robimy aromatyczne bombki

Tak wyglądało przygotowanie 12 dań wigilijnych:

Potrawy wigilijne:

Tatar z łososia i mango

Tatar z łososia i mango

Rybny suflet

Rybny suflet

Chrupiące pierożki z łososiem

Chrupiące pierożki z łososiem

Pieczony dorsz na imbirowym mango

Pieczony dorsz na imbirowym mango

Zupa z borowików z nalewką wiśniową

Zupa z borowików z nalewką wiśniową

Kutia

Kutia

Aha, okazało się, że Maciej Wawryniuk też biega 🙂 Super!

Warsztaty Galeo z Maciejem Wawryniukiem

Podczas całych warsztatów mogliśmy się dodatkowo zrelaksować malując piaskiem i oglądając jak robi to profesjonalista:

Tagi: , , , ,