Jeśli szukacie inspiracji na potrawy wigilijne, to zapraszam na relację z warsztatów marki Galeo, prowadzonych przez Macieja Wawryniuka. Przygotowaliśmy 12 potraw, a wszystkie wpisały się w temat przewodni: „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”. W czasie warsztatów przygotowałam przepyszny deser: gruszki nadziewane orzechami, polane gęstym sosem karmelowym. W te Święta na pewno go powtórzę.
Pod przepisem znajdziecie też relację zdjęciową z warsztatów oraz zdjęcia i krótki opis pozostałych potraw.
Gruszki nadziewane orzechami
- 4 gruszki
Syrop:
- 170 ml białego wina
- pół cytryny
- 60 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 l wody
Farsz:
- 170 g orzechów włoskich
- 70 g rodzynek
- 30 ml miodu
- 25 ml krupniku
- skórka z połowy cytryny – posiekana
- pół łyżeczki cynamonu
Karmel:
- 170 ml śmietanki 36%
- 70 g cukru
Syrop. Do średniego garnka wlej pół litra wody, wino, dodaj cukier, cynamon posiekaną skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Zagotuj.
Gruszki obierz, pozostawiając korzonki i wydrąż od dołu. Gotuj w syropie przez 5 minut. Dzięki kwaśnym składnikom syropu (sok z cytryny i wino) gruszki nie rozpadną się.
Farsz. W misce wymieszaj orzechy, rodzynki, miód, krupnik, skórkę z cytryny oraz cynamon. Gruszki – wyjęte i odsączone z syropu – nadziej farszem i ustaw na talerzach.
Karmel. Na patelnię wsyp cukier i dolej wodę, tak by cały cukier został zwilżony. Podgrzewaj na dużym ogniu, często mieszając drewnianą szpatułką. Kiedy cukier z wodą zagotuje się, zmniejsz ogień, przestań mieszać, możesz jedynie poruszać patelnią.
Uchwyć moment, gdy cukier zezłoci się, ale nie zbrązowieje (przypalony staje się gorzki). Dolej śmietankę, zwiększ ogień na średni i poczekaj aż karmel ponownie się rozpuści.
Wymieszaj śmietankę z karmelem i poczekaj aż karmelowy płyn odparuje oraz zgęstnieje. Możesz przyspieszyć proces intensywnie mieszając. Kiedy karmel osiągnie konsystencję sosu, rozlej go na gruszkach.
Uwaga. Karmel w kontakcie z alkoholem staje się wodnisty, dlatego przed podaniem nie powinien mieć kontaktu z farszem, zawierającym krupnik.
Wigilijne warsztaty Galeo z Maciejem Wawryniukiem
Zaczęliśmy od ozdobienia bombek za pomocą kolorowych aromatycznych przypraw. Wystarczy namalować na bombce klejem wybrany kształt, a potem przycisnąć to miejsce do rozsypanej w miseczce przyprawy. Potem pomalować klejem kolejne miejsce i przycisnąć do kolejnej przyprawy. Powstają w ten sposób kolorowe i aromatyczne ozdoby choinkowe.
Tak wyglądało przygotowanie 12 dań wigilijnych:
Potrawy wigilijne:
Aha, okazało się, że Maciej Wawryniuk też biega 🙂 Super!
Podczas całych warsztatów mogliśmy się dodatkowo zrelaksować malując piaskiem i oglądając jak robi to profesjonalista:
Tagi: cynamon, cytryna, gruszki, miód, orzechy włoskie
Wspaniałe te gruszki. Inne dania z Waszego warsztatowego stołu też bym chętnie porwała :-).
Evi, gruszki są cudowne i bardzo efektowne. Polecam gorąco, koniecznie z karmelem <3
Ten deser byl ekstra!
To prawda! Na pewno powtórzę go w domu 🙂
oooo te gruszki wyglądają super <3
Informatyk 🙂
Spróbuję 😉