Jest coś bardzo wciągającego w połączeniu budyniu i jabłek…
Jeżeli poszukujecie lekkich deserów, które przy okazji dostarczą trochę witamin, to ten torcik jest dla Was. Poza tym jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Nauczyłam się go przygotowywać kiedy byłam jeszcze w szkole podstawowej, z czego wnioskuję, że większość dzieci jest w stanie wykonać ten deser samodzielnie. Zwłaszcza jeżeli skorzystają z gotowego budyniu.

Ja preferuję domowy budyń i taką wersję Wam polecam, ponieważ nie ma przy niej zbyt wiele pracy. Wystarczy zrobić podwójną porcję budyniu, połowę dać rodzinie na podwieczorek, a resztę odłożyć do wykonania torciku, który może stać się naszym podwieczorkiem na kolejny dzień.

Torcik z budyniu i jabłek

Budyniowy torcik z jabłkami

  • 2 szkl mleka
  • torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego albo składniki na budyń domowy:
    • 1 żółtko
    • 4 łyżki cukru
    • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki masła
    • 0,5 laski wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • pół kg jabłek
  • ew. śmietanka do ubijania, 30 lub 36%

Budyń z torebki wykonaj wg przepisu na opakowaniu. Budyń domowy wykonaj wg tego przepisu (z instrukcją filmową dla początkujących).

Żelatynę rozpuść w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zwykle należy ją zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli zależy Ci na jasnym kolorze torciku, to natychmiast przystąp do kolejnych kroków, aby jak najszybciej wymieszać jabłka z budyniem. Możesz też skropić starte jabłka sokiem z cytryny, co zahamuje ich ciemnienie.

Ostudzony budyń zmiksuj z żelatyną. Dodaj starte jabłka i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy, której dno możesz wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.

W wersji odświętnej torciku warto przyozdobić bitą śmietaną.

Torcik z budyniu i jabłek 1

Torcik z budyniu i jabłek 0

Tagi: , , , , , , ,