Jest coś bardzo wciągającego w połączeniu budyniu i jabłek…
Jeżeli poszukujecie lekkich deserów, które przy okazji dostarczą trochę witamin, to ten torcik jest dla Was. Poza tym jest szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Nauczyłam się go przygotowywać kiedy byłam jeszcze w szkole podstawowej, z czego wnioskuję, że większość dzieci jest w stanie wykonać ten deser samodzielnie. Zwłaszcza jeżeli skorzystają z gotowego budyniu.
Ja preferuję domowy budyń i taką wersję Wam polecam, ponieważ nie ma przy niej zbyt wiele pracy. Wystarczy zrobić podwójną porcję budyniu, połowę dać rodzinie na podwieczorek, a resztę odłożyć do wykonania torciku, który może stać się naszym podwieczorkiem na kolejny dzień.
Budyniowy torcik z jabłkami
[ tortownica o średnicy 20 cm ]
- 2 szkl mleka
- torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego albo składniki na budyń domowy:
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 0,5 laski wanilii
- 5 łyżeczek żelatyny
- pół kg jabłek
- ew. śmietanka do ubijania, 30 lub 36%
Budyń z torebki wykonaj wg przepisu na opakowaniu. Budyń domowy wykonaj wg tego przepisu (z instrukcją filmową dla początkujących).
Żelatynę rozpuść w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zwykle należy ją zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli zależy Ci na jasnym kolorze torciku, to natychmiast przystąp do kolejnych kroków, aby jak najszybciej wymieszać jabłka z budyniem. Możesz też skropić starte jabłka sokiem z cytryny, co zahamuje ich ciemnienie.
Ostudzony budyń zmiksuj z żelatyną. Dodaj starte jabłka i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do tortownicy, której dno możesz wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
W wersji odświętnej torciku warto przyozdobić bitą śmietaną.
Tagi: budyń, jabłka, mąka ziemniaczana, mleko, Walentynki, wanilia, żelatyna, żółtko
Do popołudniowej kawki jak znalazł.
O tak! 🙂 Taki deser pełen naturalnych witamin pasuje właściwie o każdej porze dnia 🙂
Dziękuję za przepis na budyń☺
Rzeczywiście bardzo łatwy, a efektowny 🙂
Evi, to prawda. Banalnie prosty do wykonania i zaskakująco smaczny 🙂
Olu
zrobiony u nas przez Asię 🙂
Jutro, tj. w sobotę konsumpcja 🙂
Właśnie krótka lista składników i opis podziałały zachęcająco 🙂
pozdrowienia, Piotr
ps. to tutaj w komentarzach fotki można dodawać? Fajnie 🙂
Piotr, można dodawać fotki i będzie mi bardzo miło, jeśli wrzucicie zdjęcie torciku. A przy szarlotce zdjęcie szarlotki 🙂
Jestem bardzo ciekawa czy torcik przypadnie Wam do gustu. Czekam na Wasze wrażenia 🙂
Joanna wrzuciła zdjęcie swojej szarlotki z budyniem, ja swojej jaglanej 🙂
jakiej wielkości tortownicę przygotować?
Ania, tortownicę o średnicy około 20 cm.