Sezon na szparagi już w całej pełni 🙂

Mam ogromną słabość do takich warzywnych tart. Najczęściej piekę je na cieście kruchym, ale kiedy mam mniej czasu, wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Tym razem farsz składa się z lekko przesmażonej cebulki, białych szparagów i kiełbasy chorizo. Każdy z tych składników jest bardzo aromatyczny, a wszystko smakowicie się komponuje. Polecam na obiad w leniwy wiosenny weekend.

Przejrzyj wszystkie przepisy na tarty.

Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim

Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim

[porcja na małą keksówkę]
  • kawałek ciasta francuskiego (trochę większy niż dno blachy)

Farsz:

  • kilkanaście białych szparagów
  • kilkucentymetrowy kawałek kiełbasy chorizo
  • łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • odrobina oliwy

Baza śmietanowo-jajeczna:

  • jajko
  • 3-4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz

Szparagi umyj, odłam zdrewniałą część (około 1/3 długości szparagów) i obierz. Jeśli potrzebujesz, zajrzyj do instrukcji filmowej na temat przygotowania szparagów. Cebulę podduś na patelni na małym ogniu pod przykryciem. Najlepiej poddusić większą porcję cebuli i resztę użyć do innych potraw. Kiełbasę pokrój na cieniutkie plasterki.

Dno formy (u mnie mała keksówka) wyłóż papierem do wypieków. Na nim ułóż ciasto francuskie, formując niezbyt wysokie brzegi. Na cieście rozłóż cebulę, szparagi i chorizo.

Składniki bazy zmiksuj i wylej na farsz. Piecz w 180°C aż baza się zetnie, a brzegi ciasta lekko zrumienią, czyli przez około 20 minut.

Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim 1Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim 2Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim 3Białe szparagi i chorizo na cieście francuskim 4

Tagi: , , , , , ,