Makaron z warzywami rozmarynowymi

Makaron dla biegaczy, w dzień przed zawodami. Duuużo makaronu, plus trochę warzyw.

Uwielbiam warzywa z czosnkiem. Po wymieszaniu ich z makaronem i oliwą otrzymuję danie sycące, energetyczne, a jednocześnie o aksamitnej konsystencji. Tego typu obiad ma w sobie coś uzależniającego. My z Jankiem po prostu uwielbiamy takie proste warzywne makarony. Tym razem wzbogaciłam danie aromatem rozmarynu. Dorzuciłam gałązkę na czas duszenia warzyw, a później ją usunęłam. Pozostał tylko delikatny aromat.

Zastrzegam, że nie każdy biegacz toleruje czosnek, więc pierwszy raz lepiej przygotować takie danie przed zwykłym treningiem, a nie tuż przed ważnymi zawodami 😉

Makaron z warzywami rozmarynowymi

Makaron z warzywami rozmarynowymi

  • 400 g makaronu tagliatelle – u mnie zwykły, ale jeszcze lepszy będzie pełnoziarnisty
  • cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

[:Listonic]

Marchewki obierz i pokrój w słupki grubości 4 mm. Cukinię umyj, nie obieraj, pokrój na podłużne plastry grubości 4 mm, następnie w poprzek.

Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż pokrojoną marchewkę oraz gałązkę rozmarynu i duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach dodaj pokrojoną cukinię i nadal duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek obierz, posiekaj, posyp solą i rozetrzyj nożem.

Kiedy warzywa będą już al dente, wyjmij rozmaryn, dodaj roztarty czosnek, oliwę i odcedzony makaron. Wymieszaj i od razu podawaj.

Makaron z warzywami rozmarynowymiMakaron z warzywami rozmarynowymi

 

Podobne przepisy:

Makaron z warzywami i czosnkiem Makaron z warzywami i czosnkiem

Spaghetti z zielonym sosem Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Lazania z warzywami i serem feta Lazania z warzywami

Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami

Makaron pióra z buraczkami, serem kozim i orzechami Makaron z buraczkami, twarożkiem kozim i orzechami

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 00 Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim

Tagliatelle cytrynowe ze szpinakiem i łososiem Tagliatelle cytrynowe ze szpinakiem i łososiem

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

25 komentarzy

    1. A co możesz jeść na głodówce? Jestem bardzo ciekawa w jaki sposób oczyszczasz organizm. Ja oczyszczam nieustannie unikając produktów odzwierzęcych, cukru i białej mąki. Jednak, jak widać, robię wyjątki 😉

    2. korzeniowe: marcheb, burak, pietruszka itd. Nie szarżować, bo sporo cukru
      liściste: jarmuż, szpinak, sałata, natki
      kapustne: brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty
      cebulowe: cebula por
      rzodkwie rzodkiewki i rzepy
      ogórki
      pomidory, paprykę
      owoce z małą zawartością składników odżywczych: setrynę i jabłka – z jabłkami do 2 dziennie.
      I już.

    3. E, to nie jest źle! Lubię takie jedzenie.
      Codziennie wcinam sałaty ze szpinakiem/rukolą/roszponką z dodatkiem pomidorków cherry i selera naciowego.
      A na śniadanie jem owsiankę bezmleczną z gruszką. Ty pewnie na razie owsianki nie możesz?
      Aha, uwielbiam soki z warzyw korzeniowych: kilka marchewek, burak, pietruszka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.