Tortilla to lekkie danie, w którym wszelkie warzywa są mile widziane. Steki z pieczarek godnie zastępują mięso i sprawiają, że danie jest smaczne i aromatyczne. Równie aromatyczne są kurki podsmażone z cebulką. Ciekawym pomysłem jest dodanie listków botwinki zamiast sałaty. Nadają one potrawie głębszego smaku. W mojej tortilli jest nawet sos czosnkowy, ale wegański, na bazie nerkowców. Całe danie kojarzy mi się ze spacerem po lesie i wcale mi nie przeszkadza, że większość składników wcale w lesie nie wyrosła 😉

Tortilla ze stekami z pieczarek u mnie wystąpiła w charakterze obiadu, dla urozmaicenia w środku tygodnia. Będzie świetna również na przekąskę lub kolację.

Tortilla ze stekami z pieczarek

 

Tortilla ze stekami z pieczarek

  • 4 placki tortilli – u mnie pełnoziarniste
  • 6 dużych pieczarek (najlepiej portobello)
  • 300 g kurek
  • mała cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • kilka listków botwinki
  • listki natki pietruszki

Sos czosnkowy:

  • pół szkl nerkowców
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy. Nerkowce zalej zimną wodą i pozostaw na całą noc. Rano wylej wodę, opłucz orzechy i przełóż do naczynia do miksowania. Dolej kilka łyżek wody, dodaj ząbek czosnku, sól i zmiksuj na gładko. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Pieczarki i kurki oczyść. Pieczarki obierz i odetnij nóżki. Większe kurki przekrój na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory umyj i przekrój na pół. botwinkę  i natkę umyj i osusz.

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i duś pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 10 minut. Dodaj pokrojone kurki i smaż na średnim ogniu kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż kurki do miseczki.

Na tą samą patelnię wlej pozostałą oliwę, ułóż pieczarki kapeluszem do góry. Smaż na średnim ogniu aż brzegi pieczarek lekko się zrumienią. Przełóż kapelusze na drugą stronę, posyp solą oraz pieprzem i smaż jeszcze 1-2 minuty.

Na suchej patelni, na niewielkim ogniu rozgrzej tortille. Wystarczy minuta z każdej strony. Placek ułóż na talerzu, na nim rozłóż botwinkę, połówki pieczarek, podsmażone kurki, posiekanego ogórka, pomidorki i natkę. polej sosem czosnkowym i zawiń. Zajadaj natychmiast.

Tortilla ze stekami z pieczarekTortilla ze stekami z pieczarekTortilla ze stekami z pieczarek

Tagi: , , , , , , , , ,