Szparagowe tagliatelle z kurkami to lekki i bardzo smaczny obiad na ciepło. W dodatku do przygotowania w kilka chwil. Najdłużej trwa krojenie szparagów, ale szybko można dojść do wprawy.

Szparagi i kurki to bardzo smaczne połączenie. Wystarczy dodać zeszkloną cebulkę, czosnek, koperek i natkę pietruszki, a powstanie pyszny i lekki obiad. Bez glutenu i bez nabiału. Wypróbuj póki sezon na szparagi trwa!

Szparagowe tagliatelle z kurkami

Szparagowe tagliatelle z kurkami

  • pół pęczka szparagów
  • 200 g kurek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • gałązka koperku
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Szparagi umyj, osusz i pokrój – ostrym nożem lub obieraczką do warzyw – na cienkie plastry. Kurki oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Koperek i natkę umyj, osusz i posiekaj.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodaj kurki i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając.

Dodaj plastry szparagów oraz sos sojowy i smaż 2 minuty. Na koniec dodaj płatki drożdżowe, zieleninę, sól oraz pieprz do smaku, wymieszaj i podawaj.

Szparagowe tagliatelle z kurkami 1Szparagowe tagliatelle z kurkami 2Szparagowe tagliatelle z kurkami 3Szparagowe tagliatelle z kurkami 0Szparagowe tagliatelle z kurkami

Tagi: , , , , ,