Jeśli szukacie pomysłu na zdrowy obiad, po którym wstaniecie nasyceni, ale nie przejedzeni, to koniecznie spróbujcie tych naleśników. Warzywa z dodatkiem oliwek i kaparów zapewniają bogactwo smaków, witamin i mikroelementów. Mąka pełnoziarnista pomoże uniknąć podjadania po obiedzie. A sos jogurtowy z kaparami i koperkiem jest wspaniałym dopełnieniem smaków i struktur na talerzu.
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Pełnoziarniste naleśniki z kolorowymi warzywami po włosku
Naleśniki:
- 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- szczypta soli,
Warzywa:
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- warzywa mrożone a’la Italian Mix „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oliwek, najlepiej zielonych i czarnych
- 2 łyżki kaparów – można pominąć
- pół łyżeczki oregano
Sos:
- 1/3 szkl gęstego jogurtu, np. greckiego
- łyżka kaparów – można pominąć
- łyżka koperku
- sól
Sos. Zmiksuj wszystkie składniki sosu.
Naleśniki. W wersji ekspresowej zmiksuj wszystkie składniki ciasta. Jeśli chcesz aby naleśniki były puszyste, to ciasto wykonaj w dwóch etapach. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jajek, mleko oraz sól i zmiksuj na gładką masę. W drugiej misce ubij białka na pianę, przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Dużą patelnię rozgrzej i wysmaruj oliwą. Wlej ciasto i smaż naleśniki, na średnim ogniu, na złoto.
Warzywa. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i cebulę i smaż na średnim ogniu, przez kilka minut, często mieszając. Dodaj mrożone warzywa Bonduelle, przykryj i smaż jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na minutę przed końcem smażenia dołóż oliwki przekrojone na pół, kapary i oregano.
Na połowę naleśnika wyłóż farsz, złóż, polej sosem i posyp kaparami i połówkami oliwek.
Tagi: Bonduelle, cukinia, czosnek, dla zdrowia, fasolka szparagowa, jajka, kapary, koperek, mąka pełnoziarnista, mleko, oliwki, papryka
Zostaw komentarz