Lubicie młodą kapustę? Ja uwielbiam! Do tej pory przygotowywałam ją z zasmażką z masła i mąki, teraz znalazłam na nią równie smaczny, ale zdrowszy sposób. Nie ma w niej masła i nie ma mąki pszennej. A nadal bardzo mi smakuje!

Młoda kapusta, wegańska i bezglutenowa

Młoda kapusta, wegańska i bezglutenowa

  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • dymka
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koperku
  • łyżka mąki z brązowego ryżu
  • sól, pieprz

Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu tego dania, zajrzyj do filmowej instrukcji przygotowania młodej kapusty.

Kapustę poszatkuj, odrzucając twardy głąb. Do dużego garnka włóż posiekaną kapustę, dodaj pół szklanki wrzątku i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Dymkę posiekaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę oraz marchewkę i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Dodaj dymkę i smaż jeszcze minutę.

Dodaj duszone warzywa do kapusty, a na patelnię wsyp mąkę. Smaż ją przez 2-3 minuty, aż zacznie delikatnie pachnieć. Dodaj 2 łyżki oliwy, wymieszaj, smaż jeszcze pół minuty, a następnie przełóż do garnka z kapustą. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę. Dodaj koperek, sól oraz pieprz do smaku, wymieszaj i podawaj.

Młoda kapusta, wegańska i bezglutenowa

Zobacz też:

Młoda kapusta Młoda kapusta (+film)

Duszona kapusta ze skwarkami z selera Duszona kapusta ze skwarkami z selera

Sałatka Coleslaw Sałatka Coleslaw (+film)

Tagi: , , , , ,