Aromatyczna kolorowa przekąską, idealna na przyjęcie lub na spotkanie z przyjaciółmi. Niezbyt skomplikowana do wykonania, atrakcyjnie wyglądająca i wspaniale smakująca. Już przy pieczeniu w kuchni cudownie pachnie, a domownicy przychodzą zapytać co dobrego będzie do jedzenia. Na cienkim cieście znajduje się aromatyczne pesto z zielonego groszku, bazylii, czosnku i chilli. Na nim ułożone są plastry cukinii i orzechy, które w czasie pieczenia delikatnie się rumienią. Po upieczeniu dodaję jeszcze wędzonego łososia i soczyste pomidorki koktajlowe. Wypróbujcie koniecznie!

Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.

Minitarty z pesto z zielonego groszku z łososiem, orzechami i cukinią


 

Minitarty z pesto z zielonego groszku, z łososiem, orzechami i cukinią

  • ciasto francuskie 20 x 20 cm
  • cukinia
  • garść orzechów laskowych
  • 50 g łososia wędzonego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek

Pesto z zielonego groszku:

  • mrożony groszek zielony „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • mała garść liści bazylii
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy

Pesto z zielonego groszku. W malakserze zmiksuj mrożony groszek. Dodaj listki bazylii, posiekaną papryczkę chilli, czosnek znowu zmiksuj. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zmiksuj.

Cukinię umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pokrój na ćwierćplasterki. Orzechy posiekaj niezbyt drobno.

Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, nakłuj widelcem, pokrój na trójkąty i posmaruj pesto z groszku. Na wierzchu ułóż cukinię, posyp orzechami i skrop oliwą.

Piecz w 200°C przez 15 minut. Na upieczonych kawałkach rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki oraz paski łososia.

Minitarty z pesto z zielonego groszku z łososiem, orzechami i cukinią 1Minitarty z pesto z zielonego groszku z łososiem, orzechami i cukinią 000Minitarty z pesto z zielonego groszku z łososiem, orzechami i cukinią

Tagi: , , , , , , , , , , , ,