Aromatyczna kolorowa przekąską, idealna na przyjęcie lub na spotkanie z przyjaciółmi. Niezbyt skomplikowana do wykonania, atrakcyjnie wyglądająca i wspaniale smakująca. Już przy pieczeniu w kuchni cudownie pachnie, a domownicy przychodzą zapytać co dobrego będzie do jedzenia. Na cienkim cieście znajduje się aromatyczne pesto z zielonego groszku, bazylii, czosnku i chilli. Na nim ułożone są plastry cukinii i orzechy, które w czasie pieczenia delikatnie się rumienią. Po upieczeniu dodaję jeszcze wędzonego łososia i soczyste pomidorki koktajlowe. Wypróbujcie koniecznie!
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Minitarty z pesto z zielonego groszku, z łososiem, orzechami i cukinią
- ciasto francuskie 20 x 20 cm
- cukinia
- garść orzechów laskowych
- 50 g łososia wędzonego
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Pesto z zielonego groszku:
- mrożony groszek zielony „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- mała garść liści bazylii
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
Pesto z zielonego groszku. W malakserze zmiksuj mrożony groszek. Dodaj listki bazylii, posiekaną papryczkę chilli, czosnek znowu zmiksuj. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zmiksuj.
Cukinię umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pokrój na ćwierćplasterki. Orzechy posiekaj niezbyt drobno.
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj, nakłuj widelcem, pokrój na trójkąty i posmaruj pesto z groszku. Na wierzchu ułóż cukinię, posyp orzechami i skrop oliwą.
Piecz w 200°C przez 15 minut. Na upieczonych kawałkach rozłóż pomidorki koktajlowe pokrojone na plasterki oraz paski łososia.
Tagi: bazylia, Bonduelle, chili, ciasto francuskie, cukinia, dla zdrowia, film, oliwa, orzechy laskowe, polędwica łososiowa, pomidorki koktajlowe, tarta, zielony groszek
Zostaw komentarz