Danie oryginalne w smaku i lekko chrupiące. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie dla młodzieży, kiedy byłam jeszcze w liceum. Od tej pory co jakiś czas do niego wracam. Wszystkie składniki trzeba sobie wcześniej naszykować, odmierzyć, bo potem samo przyrządzanie musi przebiegać szybko. Kalafiora po chińsku należy koniecznie podać z ryżem smażonym wg przepisu poniżej.
Kalafior po chińsku
- dorodny kalafior
- 2 łyżeczki maggi z 3 łyżeczkami wody
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 4 łyżeczki rosołu lub wody
- 1 łyżeczka dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki wymieszana z łyżeczką octu z odrobiną soli
- 1/2 drobiowej kostki rosołowej
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Kalafiora podzielić na różyczki i smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty. Dodać maggi, rosół, imbir, dżem i wymieszać.Posypać rozkruszoną kostką rosołową, smażyć 2 minuty. Potem zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 3 minuty. Dodać masło i wymieszać.
Ryż smażony
- 2 szkl ugotowanego ryżu
- średnia cebula – pokrojona w piórka
- 1-2 jajka
- 5-6 łyżek oleju sojowego
- 10 dkg pieczarek – pokrojonych w grube plastry
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 3-4 gałązki szczypiorku
- posiekana zielona pietruszka
Marynata:
- łyżka sosu sojowego
- ząbek czosnku – roztarty
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka wódki
Składniki marynaty wymieszać.
Jajka roztrzepać i wlać na patelnię z rozgrzanym olejem, nie mieszać, smażyć aż się zetną. Przestygnięty omlet zwinąć w rulon i pokroić jak makaron. Rozgrzać olej, usmażyć cebulę na dużym ogniu ciągle mieszając. Wlać marynatę i trzymać na ogniu jeszcze minutę. Oddzielnie smażyć na oleju pieczarki, przez 1-2 minuty. Smażyć ryż 1 minutę, dodać sos sojowy, cukier, pieczarki, szczypiorek, cebulę. Przybrać makaronem z omletu i pietruszką.
Tagi: cebula, dżem śliwkowy, imbir, jajka, kalafior, kostka rosołowa, natka pietruszki, pieczarki, szczypiorek
Zostaw komentarz