Mam dla Was pomysł na szybki, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Gotowanie fasolki wymaga tylko chwili przygotowań. Łosoś jest krótko smażony na małej ilości tłuszczu. W tym czasie wystarczy wymieszać w słoiku składniki dressingu i obiad gotowy.
Smażony łosoś z fasolką szparagową
[2 porcje]
- 250-300 g łososia
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżka płatków migdałów
Fasolkę ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Czas gotowania zależy od tego czy fasolka jest młoda czy starsza.
Łososia umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na dużą suchą patelnię wsyp płatki migdałowe i praż przez kilka minut na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć. Przełóż płatki na talerzyk.
Na tą samą patelnię wlej łyżkę oliwy, ułóż łososia skórą do góry i delikatnie posól. Przykryj i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie przełóż łososia na drugą stronę, przykryj i smaż przez 2 do 4 minut. Czas smażenia zależy od grubości filetu łososia.
Do małego słoiczka wlej sok z cytryny, łyżeczkę oliwy, dodaj pietruszkę i odrobinę soli. Zakręć słoik i potrząsając wymieszaj dokładnie zawartość.
Wyłóż łososia i odcedzoną fasolkę na talerz, wszystko polej przygotowanym sosem cytrynowym i posyp prażonymi migdałami. Podawaj natychmiast.
Tagi: dla zdrowia, fasolka szparagowa, łosoś, natka pietruszki, płatki migdałów, sok z cytryny
A ja w pt z inspiracji 2 samki zrobiłam w pesto. Było smaczenie 🙂
Łosoś w pesto jest super! 🙂