Oto kolejny przepis od fanów bloga 2 smaki. Bardzo prosty do wykonania, a jednocześnie pełen smaków. Kurczak i ciecierzyca duszą się w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw: świeżej bazylii, lubczyku i czosnku. A wszystko na koniec zapieka się pod mozzarellą, więc – wiecie – doznania smakowe są bardzo przyjemne 🙂 Do tego wszystkiego wybrałam makaron gryczany, bo zdrowy i ma wyrazisty smak.

Za przepis dziękuję Magdzie. A publikuję go w przyspieszonym trybie specjalnie dla tych, którzy już dopytują o przepis. Miało być dziś ciasto, ale może poczekać.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cieciorką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym

  • 500 g makaronu, np. gryczanego
  • 300-400 g filetu z indyka (w oryginale jest pierś kurczaka)
  • puszka ciecierzycy
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego
  • listki świeżej bazylii
  • ew. 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz

Na oliwie obsmaż kurczaka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cieciorkę, przecier pomidorowy, lubczyk. Wymieszaj i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec dodaj bazylię.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułóż makaron ugotowany al dente, a na nim sos pomidorowy z kurczakiem i ciecierzycą. Wszystko możesz posypać startą mozzarellą. Zapiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Uwaga: mój makaron, mimo gotowania krócej niż w przepisie, rozgotował się, więc nie zapiekałam całości, tylko poczekałam aż mozzarella roztopi się pod wpływem ciepła sosu. Taką wersję widać na zdjęciach. Na drugi dzień odgrzewałam to danie w piekarniku i wtedy wierzch leciutko się zrumienił, co jeszcze dodało potrawie atrakcyjności.

Tagi: , , , , , ,