Jeszcze jedna propozycja z raclette. Ilość możliwości jest właściwie nieograniczona. I to mi się bardzo podoba.
W tym przypadku głównym składnikiem jest mięso, a warzywa to tylko dodatek. Polędwiczki mają delikatnie pomarańczowy posmak. Polewałam je masą wykonaną jak baza do tarty, bo na połączenie mięsa z serem nie bardzo miałam ochotę.
Proponujemy wino: do tego dania proponujemy Pinot Grigio lub Gewurztraminer’a. Strzalem w przysłowiową „10”, może okazać się Chianti. Ważne jednak, aby było wyraziste, ale nie taniczne.
Mimo, że w teście wyszło mi, że oba te urządzenia do mnie pasują (choć raclette bardziej), to zdecydowanie skłaniam się ku posiłkom raclette. Właśnie z powodu niesamowitej różnorodności przygotowywanych posiłków.
Zachęcam do przejrzenia wszystkich przepisów na raclette i fondue.
Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie
- polędwiczki wieprzowa
- ziemniaki
- brokuł
- rukola
- sałata lodowa
- pomidory
- cebula zwykła i czerwona
- szczypior
- natka pietruszki
Marynata do mięsa:
- 5 łyżek oliwy
- skórka starta z połowy pomarańczy
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
Baza:
- szklanka śmietany 30%
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem, najlepiej wkładając po jednym plastrze do woreczka foliowego. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. W dużej misce lub w worku strunowym wymieszaj mięso z marynatą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach. Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez jedną minutę. Rukole i sałatę umyj i wysusz. Pomidory pokrój w kostkę, cebule w plasterki, szczypior posiekaj, z natki oderwij liście. Składniki bazy zmiksuj i przelej do dzbanuszka. Wszystkie przygotowane składniki ułóż obok naczynia do raclette.
Włącz urządzenie i ustaw maksymalne grzanie. Na płycie do grillowania układaj mięso. Warzywa podpiecz na płycie kamiennej. Uczestnicy przyjęcia mogą nakładać na patelenki grillowane mięso i warzywa i polewać je bazą z dzbanka. Tak przygotowany zestaw trzeba podpiec, a następnie przełożyć na talerz i dołożyć ziemniaki, sałatę i pomidory.
Artykuł komercyjnyTagi: brokuły, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, jajka, musztarda, natka pietruszki, oliwa, polędwiczka wieprzowa, pomidory, raclette, rukola, sałata lodowa, skórka pomarańczy, śmietanka, szczypiorek, Walentynki, wino do potrawy, ziemniaki
jestem zachwycona!
wspaniała propozycja ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Karmel-itko, bardzo mnie to cieszy 🙂