Pyszny, z chrupiącą i słodką skórką. Słodycz jest przełamana słonym smakiem Vegety i aromatem czosnku i wszystko świetnie się komponuje.

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Słodko-słona szynka pieczonaCytrynowy kurczak Nigelli, Limonkowy kurczak , Kurczak keczupowy dla dzieci.

Kurczak w karmelu

Podaję składniki na jedną lub dwie porcje obiadowe (w zależności od apetytu jedzącego). W przeciętnych warunkach zwykle trzeba zrobić większą ilość, ale powielenie tych składników jest bardzo proste.

Kurczak w karmelu

  • ćwiartka kurczaka, może być podzielona na udo i podudzie
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • płaska łyżeczka Vegety
  • łyżeczka cukru
  • oliwa
  • sól i pieprz

Blachę wysmaruj odrobiną oliwy. Kurczaka umyj, osusz, ułóż na blasze, oprusz solą i pieprzem. Cukier wsyp na patelnię lub do niewielkiego rondelka i dolej troszkę wody (na 4 łyżeczki cukru jedna łyżeczka wody). Zamieszaj, postaw na małym ogniu. Od tej pory nie wolno wkładać łyżki do syropu, za to można lekko poruszać naczyniem na boki. Cukier najpierw się rozpuści i stanie się przezroczystym syropem, potem stwardnieje w białą skorupkę, a następnie znowu się rozpuści i zacznie ciemnieć. Kiedy już będzie jasno brązowy, szybciutko wrzuć wcześniej przygotowane: Vegetę, masło, i czosnek przeciśnięty przez praskę. Teraz można, a nawet trzeba zamieszać. Karmel pod wpływem dodanych zimnych składników może na chwilę znowu zamienić się w skorupkę, ale szybko stanie się płynny. Kiedy tylko masło się rozpuści i składniki się wymieszają, natychmiast polej karmelem kurczaka. Karmel rozprowadź łyżką po mięsie lub mieszaj mięso na blasze. Piecz w temperaturze 200-220°C przez 40 minut. W połowie pieczenia obróć kawałki na drugą stronę, a jeśli masz na to czas obracaj mięso nawet co kilka minut.

Tagi: , , , ,