Te pierniczki upiekła specjalnie dla jednego z naszych gości. Nie ma w nich nabiału, ani białej mąki, które mogą alergizować. Nie ma w nich nawet proszku do pieczenia. Bardzo łatwo i przyjemnie wyrabia się ciasto oraz wykrawa pierniczki. Same ciastka wyszły raczej twarde, choć nie na kamień. Koniecznie trzeba je potrzymać w puszce z torebką z parzenia ziół lub herbaty.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich naszych przepisów na pierniczki, a w szczególności przepisu na ulubione pierniczki, które można zrobić niemal w ostatniej chwili.

Wegańskie pierniczki żytnie

Wegańskie pierniczki żytnie

  • 400 g mąki żytniej
  • 125 g miodu
  • 125 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju – 100 ml
  • 2 łyżki kakao
  • ćwierć łyżeczki imbiru
  • pół łyżki cynamonu
  • 1/3 łyżki goździków
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki pieprzu
  • ew. łyżka proszku do pieczenia

Siemię lniane zalej 6 łyżkami wody i odstaw na 2 godziny. Miód z cukrem podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do pojemnika z pokrywką lub woreczka foliowego i wstaw do lodówki, na kilka godzin.

Podziel ciasto na 4 części, każdą oddzielnie rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj pierniczki. Piecz w 180°C przez około 8-10 minut. Najlepiej jeśli uchwycisz moment kiedy pierniczki są już upieczone, ale jeszcze miękkie. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki natychmiast twardnieją, więc warto skrócić czas pieczenia. Jeśli już z pieczenia wyjmiesz twarde, włóż je do puszki i dołóż torebkę z parzenia rumianku lub herbaty, ułożoną na spodeczku. Po 2-3 dniach pierniczki będą w sam raz do jedzenia.

Wegańskie pierniczki żytnie 1Wegańskie pierniczki żytnie 00Wegańskie pierniczki żytnie 000

Tagi: , , , , , , , , , , ,