Świetny smak faworków wegańskich zachęcił mnie do wypróbowania ich wersji na mące orkiszowej. Niby drobna różnica – orkisz jest podobny do pszenicy – a jednak miałam pewien kłopot. Dostępne w okolicy mąki orkiszowe, nawet w wersji jasnej, mają typ 630 lub wyższy. Czyli są cięższe niż mąka pszenna tortowa. Mimo tej drobnej wątpliwości, faworki wyszły świetne! Smaczne, chrupiące, z mnóstwem pęcherzyków na powierzchni. Znowu zniknęły w tempie błyskawicznym, w większości nawet nie zostały posypane cukrem pudrem.

Przejrzyj też inne przepisy na Tłusty Czwartek.

Faworki wegańskie orkiszowe

Wegańskie faworki orkiszowe

  • szkl mąki orkiszowej, typ 700
  • pół szkl wody
  • 2 łyżki oleju, np. rzepakowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia, przynajmniej 0,5 l
  • cukier puder do posypania

Te faworki wykonuje się tak samo jak faworki wegańskie. Po wymieszaniu wszystkich składników mogą wymagać dodania 1-3 łyżek wody, bo mąka o wyższym typie wchłania jej więcej.

Faworki wegańskie orkiszowe 00Faworki wegańskie orkiszowe 0

Tagi: ,