Ciastka bez cukru, masła i jajek. Zdrowe, proste do wykonania i smaczne. Miękkie. Jedząc je wyczuwam głównie smak słodkiej i wyrazistej figi. Dobrze pasują do świątecznego nastroju, ale sprawdzą się też na wszelkich wyjazdach i piknikach. Zaspokoją głód na dłuższy czas, bo dzięki płatkom owsianym dają efekt powoli uwalnianej energii.
Zobacz też przepis na wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe.
Wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe
[11-12 ciastek]
- 50 g moreli
- 50 g fig
- 150 ml wody
- 150 g płatków owsianych
Morele i figi zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw je na pół godziny, aby mieć pewność, że zmiękły.
Zmiksuj suszone owoce z wodą na niezbyt gęstą masę. Jej konsystencję widać na zdjęciu niżej. Dodaj płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszaj.
Układaj porcje masy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez 15 minut.
Tagi: dla zdrowia, figi, morele, płatki owsiane
Zostaw komentarz