Jak co roku sięgnęłam po mój sprawdzony przepis na pierniczki. Tym razem jednak część mąki zastąpiłam mąką razową. Eksperyment udał się i następnym razem dodam jeszcze więcej mąki razowej. Pierniczki generalnie smaku i konsystencji nie zmieniły, ale są lepsze niż w tamtym roku. Może to zasługa mąki razowej, a może ciut większego pierniczkowego doświadczenia 🙂 Tak czy inaczej wszystkich Was gorąco zachęcam do wypróbowania pierniczków w wersji razowej, czyli – jak by nie patrzeć – zdrowszej.
Wpis bierze udział w akcjach „Festiwal Pierniczków III” oraz
„Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” .

Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.




Pierniczki tradycyjne razowe

  • 900 g mąki pszennej zwykłej (typ 450-550)
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 25 g kakao
  • pół łyżki imbiru
  • łyżka cynamonu
  • niepełna łyżka utartych goździków
  • ew. odrobina startej gałki muszkatołowej
  • proszek do pieczenia

Pierniczki wykonaj wg przepisu.
Dinozaury na zdjęciu powyżej ulepił mój Tata łącząc okrawki z wycinania ciastek foremkami. Ja jestem pod wrażeniem 🙂


Tagi: , , , , , , , , , ,