Jak co roku sięgnęłam po mój sprawdzony przepis na pierniczki. Tym razem jednak część mąki zastąpiłam mąką razową. Eksperyment udał się i następnym razem dodam jeszcze więcej mąki razowej. Pierniczki generalnie smaku i konsystencji nie zmieniły, ale są lepsze niż w tamtym roku. Może to zasługa mąki razowej, a może ciut większego pierniczkowego doświadczenia 🙂 Tak czy inaczej wszystkich Was gorąco zachęcam do wypróbowania pierniczków w wersji razowej, czyli – jak by nie patrzeć – zdrowszej.
Wpis bierze udział w akcjach „Festiwal Pierniczków III” oraz „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” .
Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.
Pierniczki tradycyjne razowe
- 900 g mąki pszennej zwykłej (typ 450-550)
- 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 25 g kakao
- pół łyżki imbiru
- łyżka cynamonu
- niepełna łyżka utartych goździków
- ew. odrobina startej gałki muszkatołowej
- proszek do pieczenia
Pierniczki wykonaj wg przepisu.
Dinozaury na zdjęciu powyżej ulepił mój Tata łącząc okrawki z wycinania ciastek foremkami. Ja jestem pod wrażeniem 🙂
[…] oddające klimat Przepis znalazłam u Dorotus. Inne pierniczki u mnie: Pierniczki tradycyjne, Pierniczki tradycyjne razowe, Pierniczki nowoczesne. Wpis bierze udział w zabawach “Kuchnia Świąteczna i Noworoczna […]