Moje daktylowe ciastka owsiane są wegańskie, bez cukru i bez mąki. Pyszne i można je jeść do woli. Czy wiesz, że kiedy w potrawie nie ma cukru, białej mąki i produktów odzwierzęcych, to organizm sam świetnie ocenia, kiedy jest już najedzony? Raczej nie ma możliwości przejedzenia się! Więc śmiało wypróbuj te ciasteczka! Są łatwe do przygotowania, bardzo smaczne i pożywne. Dają powoli uwalnianą energię i świetnie nadają się na podróż lub na wycieczkę w góry.

Daktylowe ciastka owsiane

Daktylowe ciastka owsiane

[25 ciastek]
  • szkl (120 g) daktyli – wybieraj ekologiczne, bez dodatku substancji słodzących
  • 160 ml wody
  • 130 g płatków owsianych
  • 4 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki sezamu

Daktyle posiekaj lub zmiksuj w malakserze. Przełóż do rondelka, dodaj wrzącą wodę i gotuj 8-10 minut, aż będą miękkie, niemal rozpadające się.

Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż płatki owsiane wchłoną część wilgoci z masy.

Po tym czasie masa powinna być miękka, elastyczna, nie lejąca się i nie sucha. Gdyby była zbyt rzadka, dodaj trochę płatków, jeśli będzie zbyt sucha, dodaj łyżkę wody. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

Nabieraj masę łyżką i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i spłaszczaj aby ciastko miało około 6-7 mm grubości.

Piecz w 180°C przez około 15 minut.

Daktylowe ciastka owsianeDaktylowe ciastka owsiane

Zobacz też:

Ciastka owsiane z figami i morelami Wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe

Ciastka owsiane z suszoną śliwką i pomarańczą Wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe

Ciasteczka owsiane z daktylami i czekoladą Ciasteczka owsiane z daktylami i czekoladą

Ciastka owsiane Ciastka owsiane dla dzieci

Ciasteczka owsiane z jabłkami Ciasteczka owsiane z jabłkami

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Tagi: , , , , ,