Wahałam się czy podawać teraz ten przepis, czy poczekać na kolejne moje wykonanie tego ciasta. Za pierwszym razem nie wyszło mi idealnie, bo w zamieszaniu okołoświątecznym zapomniałam w odpowiednim momencie przełożyć masę cytrynową na migdałowy spód. Jednak smak tarty wynagrodził jej wszelkie niedoskonałości wizualne 🙂 A nawet, jedząc ją, doszłam do wniosku, że wygląda całkiem uroczo z taką nie gładką masą na wierzchu.

Spód tarty jest bardzo migdałowy i bardzo wilgotny. Masa cytrynowa zachowuje absolutną równowagę słodko-kwaśną. Żółtka ubite na puch oraz mascarpone dodają jej aksamitności i delikatności, ubita śmietana – lekkości. Dodatek żelatyny sprawił, że na drugi i trzeci dzień tarta była równie pyszna (przechowywałam w zamkniętym pojemniku w lodówce).

Przepis dostałam od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, któremu bardzo dziękuję 🙂

Tarta lemonowa

Tarta lemonowa

(użyłam połowy porcji na formę formatu A4)

Spód:

  • 500g cukru
  • 500g mąki migdałowej (lub krótko zmielonych migdałów)
  • 8 całych jaj
  • 2 cytryny

Krem:

  • 1 serek mascarpone (350g)
  • 1 laska wanilii
  • 2 cytryny
  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 100ml śmietany 36 %
  • 6g żelatyny

Spód. Całe jaja wbij do misy robota, dodaj cukier ubijaj aż zrobią się sztywne dodaj mąkę migdałową i otartą skórkę z dwóch cytryn. Masę ciasta wylej do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 190ºC przez około 40 minut.

Krem. Cukier ukręć z żółtkami i dodaj sok z cytryny, wanilię i otartą skórkę z cytryny, dodaj serek wszystko razem pomieszaj. Oddzielnie ubij śmietanę, dodaj do masy cytrynowej i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, podgrzewając w małym naczyniu, dodaj do kremu ciągle go mieszając. Krem odstaw w chłodne miejsce aby ostygł i zgęstniał. Gotową masę  rozsmaruj na powierzchni zimnego ciasta.

Jeśli masz Thermomix:

Spód: Migdały zmiel na mąkę – czas 20 s, obr. 10. Przełóż do miski. Jajka ubij – z motylkiem, czas 3 min, obr. 3. Dodaj skórkę cytrynową i mąkę migdałową (stopniowo) – nadal z motylkiem, czas 3 min, obr. 2.

Krem: Ubij jajka z cukrem – z motylkiem, czas 10 min, obr. 3; po 5 minutach wciśnij temperaturę 60ºC. Dodaj wanilię, sok i skórkę z cytryny, mascarpone – nadal z motylkiem, czas 2 min, obr. stopniowo zwiększaj do 2,5. Dodaj żelatynę rozpuszczoną i ostudzoną (!) – nadal z motylkiem, czas 10 s, obr. 2. Masę delikatnie wymieszaj, używając szpatułki, z ubitą (blenderem z końcówką do piany) śmietaną.

Tarta lemonowa

Tagi: , , , , , , , , ,