Ciacho fajne z kilku powodów: nie piecze się go, jest orzeźwiające – świetne na lato, i kolorowe – podoba się dzieciom. Mój kuzyn nauczył mnie jak je robić, kiedy miał 15 lat. To znaczy, że moje córki też może wkrótce je zrobią 😉
Rolada waflowa
- 3 wafle do przekładania – wyjdą trzy rolady
- galaretka, a najlepiej trzy w różnych kolorach (po pół paczki albo mniej nawet)
MASA CZEKOLADOWA
- 2 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 4 łyżki kakako
- 4 paczki herbatników (320 g)
MASA RAFAELLO
- kostka masła
- 1 szkl cukru pudru
- cukier waniliowy
- 10 dkg wiórek kokosowych
- 10 łyżek gorącego mleka
Galaretkę trzeba przygotować wcześniej, żeby stężała.
Potem przygotowujemy masę rafaello: masło ucieramy z cukrami, wiórki sparzamy mlekiem, studzimy i mieszamy z masłem.
Teraz masa czekoladowa: zagotować wodę z cukrem i kakao, dodać zmielone w maszynce herbatniki, zgasić ogień, mieszać.
Teraz działamy szybko: na każdym waflu rozsmarowujemy ciepłą masę czekoladową (wafel ma zmięknąć, bo będziemy go zwijać). Teraz każdy wafel smarujemy masą kokosową. Na koniec wzdłuż jednego brzegu każdego wafla układamy pasek z galaretki (galaretek) i zawijamy wafel tak by pasek galaretki znalazł się w środku rolady.
Tagi: dla dzieci, galaretka, herbatniki, kakao, wafle, wiórki kokosowe
Zostaw komentarz