Jeżeli coś, co smakuje wspaniale, jest jednocześnie zdrowe, to lepiej już być nie może 🙂 Zapraszam Was na owoce pod kruszonką z mąki pełnoziarnistej. Rabarbar i truskawki (!) były dość kwaśne, więc dostały trochę cukru na wierzch. Trzcinowego nierafinowanego oczywiście, skoro już staramy się, żeby było zdrowo. Wypróbujcie takie owoce pod kruszonką z lodami, albo zimnym jogurtem naturalnym. Ja zjadłam ten deser do kawy latte i też było wspaniale!

Iwona, dziękuję za inspirację! Dzięki Twojej wizycie poszukałam zdrowszej wersji tego wypieku.

A może zainteresują Was inne przepisy na owoce pod kruszonką albo przepisy z rabarbarem.

Rabarbar i truskawki pod kruszonką z mąki pełnoziarnistej

Rabarbar i truskawki pod kruszonką pełnoziarnistą

  • pół kg rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 100 g + kilka łyżeczek cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • ew. szczypta cynamonu

Rabarbar umyj, nie obieraj, pokrój na niewielkie kawałki (długości około 2 cm, ale mogą być też innej wielkości). Truskawki umyj, oderwij szypułki, większe przekrój na pół lub na ćwiartki. Ułóż owoce w naczyniu do zapiekania i posyp kilkoma łyżeczkami cukru trzcinowego.

Kruszonka. Zmiksuj masło, mąkę i 100 g cukru trzcinowego. Wyłóż kruszonkę na owoce. Posyp odrobiną cukru trzcinowego na wierzchu. Jeśli lubisz, posyp też cynamonem.

Piecz w 180°C przez około 30 minut.

Rabarbar i truskawki pod kruszonką z mąki pełnoziarnistej

Tagi: , , , , ,