Jeśli macie ochotę na intensywne ciasto czekoladowo-piernikowo-bakaliowe, to panforte świetnie pasuje. Jest to ciasto piernikowe pochodzące ze środkowych Włoch, które jest rodzajem piernika pełnego orzechów, migdałów i suszonych owoców. Ponieważ może spokojnie poleżeć nawet kilka tygodni, można je zrobić wcześniej, zanim zacznie się zamieszanie związane z przygotowaniami do Świąt. Pomysł na użycie czekolady zamiast kakao znalazłam w Lawendowym Domu (dzięki!).
A może macie ochotę na coś podobnego, ale bardziej pikantnego? Polecam panpepato, czyli bardzo podobne ciasto, ale z dużą ilością pieprzu. Mniam!
Panforte
[porcja na blachę formatu A4 lub blachę połowę mniejszą i 6 kokilek]
- 300g migdałów
- 200 g orzechów laskowych
- 200 g orzechów włoskich
- 150g ciemnej czekolady
- 300g miodu
- 150g cukru
- 100 g żurawiny
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100g mąki
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Zmiel połowę migdałów i orzechów. Czekoladę i suszone owoce posiekaj na małe kawałki.
Do sporego garnka przełóż miód i cukier. Podgrzej, ale nie gotuj, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Dodaj całe oraz zmielone migdały i orzechy, posiekane owoce, czekoladę, skórkę pomarańczową i przyprawy. Stopniowo dodawaj mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do wypieków. Jeśli używasz kokilek, to ich dno również wyłóż papierem do wypieków. Warto wcześniej nasmarować naczynia masłem, aby papier dobrze przylegał i nie przesuwał się przy nakładaniu ciasta. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego wierzch.
Piecz w 180°C przez około 30 minut. Wystudź, a następnie wyjmij.
Ciasto najlepiej zawinąć w papier do wypieków, a całość włożyć do foliowego woreczka i zawiązać. Z upływem czasu zyskuje na smaku. Przechowuj do kilku tygodni.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cynamon, czekolada, gałka muszkatołowa, migdały, miód, morele, orzechy laskowe, orzechy włoskie, skórka pomarańczy, śliwki suszone, żurawina
(:
Oho ciekawie wygląda 🙂
I bardzo dobrze smakuje 🙂
witam! piszesz-zmiel połowę orzechów czyli 100 g.laskowych i 100g.włoskich, czy migdały obrane i czym mogę zstąpić miód? fajne przepisy pozdrawiam!
Maria, zmielić trzeba 150 g migdałów i po 100 g orzechów laskowych i włoskich.
Miód jest tutaj dość ważnym składnikiem, bo znacząco wpływa na konsystencję panforte. Być może dałoby się go zastąpić syropem z agawy, syropem klonowym lub rozpuszczonym cukrem, podgrzanym aż się rozpuści i bardzo delikatnie zezłoci. Ja takich wersji nie sprawdzałam, więc nie daję 100% pewności, że wyjdzie. Myślę jednak, że powinno się udać 🙂