Ulepszyłam wegański sernik toffi. Teraz ma bardzo zwartą masę serową i czekoladowy spód, co stałych Czytelników na pewno nie dziwi 😉

Ogólnie jest słodki, choć jest w nim tylko łyżeczka cukru, i ma wyrazisty smak toffi albo krówki. Spód wykonany jest z gorzkiej czekolady i migdałów, dzięki czemu cały sernik ma bardziej wyrazisty i mniej słodki smak. Idealny na wegańską Wielkanoc.

Jaglany sernik krówkowy

Jaglany sernik krówkowy

[tortownica o średnicy 18 cm]

Spód:

  • 3 kostki (15 g) gorzkiej czekolady
  • 100 g migdałów
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa:

  • pół szkl (100 g) kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl wody
  • szczypta soli
  • pół szkl orzechów nerkowca
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
  • 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Spód. Czekoladę i migdały zmiksuj w malakserze na wysokich obrotach. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj na małych obrotach, aby masa była dokładnie wymieszana.
Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków, zapnij bok tortownicy i wyłóż zmiksowaną masę. Ugnieć, wyrównaj i odstaw do lodówki.

Masa. Kaszę jaglaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli, zalej wrzątkiem, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na minimalny i gotuj pod przykryciem, bez mieszania, przez 12 minut. Wyłącz ogień i pozostaw przykrytą kaszę jeszcze na 5 minut.
W malakserze zmiksuj odsączone nerkowce. Dodaj gorącą kaszę oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. Nadal miksując, dodaj syrop klonowy i sok z cytryny.
Masę wyłóż na schłodzony spód, przykryj folią spożywczą, wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa. Daktyle zalej wrzątkiem na 15 minut. Odsącz, zmiksuj, dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Wyłóż polewę na masę serową. Możesz wstawić jeszcze na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Jaglany sernik krówkowyJaglany sernik krówkowy

Tagi: , , , , , , , , ,