To ciasto jest jednym z najlepszych jakie jadłam w życiu! Zawiera wszystko, co lubię: owoce, kruszonkę i delikatną piankę. Tym razem nie jest to beza, ale coś zbliżonego konsystencją do ptasiego mleczka. Skusicie się?

Wspólne pieczenie ciasta przez blogerów kulinarnych zaproponowała Majana, a przepis pochodzi z bloga Moje wypieki. Wprowadziłam kilka drobnych zmian składników i kilka ułatwień wykonania ciasta.

Ciasto z malinami i pianką budyniową

Ciasto z malinami i pianką budyniową

[blacha 33 x 22 cm]

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

Kruche ciasto. Masło (schłodzone lub nawet zamrożone) pokrój na kilka kawałków i zmiksuj w malakserze na grudki o średnicy około pół centymetra. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj krótko na średnich lub niskich obrotach. Podziel ciasto na nierówne części – około 40% i 60%. Z mniejszej uformuj kulę, włóż do woreczka foliowego i zamroź. Większą część ciasta rozsyp na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko ugnieć. Piecz w 190°C przez około 20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Delikatna budyniowa pianka. Kiedy podpieczony spód całkowicie wystygnie, zacznij ubijać białka. Kiedy piana będzie już prawie sztywna, a wyciągane końcówki miksera będą tworzyły górki z opadającymi wierzchołkami, zacznij dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Na koniec dolewaj cienką strużką olej. Jeśli – tak jak mi – brakuje Ci rąk, to dolewaj niewielkie ilości oleju i miksując stopniowo zagarniaj go do masy piankowej.

Wykończenie. Na całkowicie wystudzony spód ciasta wyłóż piankę, wyrównaj jej powierzchnię. Na tym ułóż maliny, otworkami do góry, aby sok nie zniszczył struktury pianki. Lekko wciśnij maliny w pianę. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki pozostałą, zamrożoną część ciasta.

Piecz w 190°C przez 30-40 minut. Przestudź i posyp przez sitko cukrem pudrem, jeśli lubisz.

Ciasto z malinami i pianką budyniową 1Ciasto z malinami i pianką budyniową 2Ciasto z malinami i pianką budyniową 3Ciasto z malinami i pianką budyniową 4Ciasto z malinami i pianką budyniową 5Ciasto z malinami i pianką budyniową 6

Ciasto z malinami i pianką budyniową 0

Tagi: , ,