Jeżeli zostanie Wam nadmiar masy makowej, to polecam upieczenie takich uroczych małych makowców. Wystarczy dodać pianę z białek, upiec i makowce gotowe. Moje makowce podałam z suszoną żurawiną i cukrem pudrem, ale możecie też użyć bitej śmietany, łyżeczki dżemu wiśniowego lub roztopionej czekolady. Jeśli użyjesz dwóch białek zamiast jednego, powstanie coś w rodzaju sufletu makowego.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z makiem.
Błyskawiczne minimakowce
[3 minimakowce]
- szkl gotowej masy makowej, domowej lub z puszki
- 1 białko
- odrobina soli
Do podania:
- żurawina
- cukier puder
Białko z solą ubij na sztywno. Masę makową przełóż do miski, dodaj łyżkę piany z białek i wymieszaj. Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.
Dna kokilek do zapiekania wyłóż papierem do wypieków. Masę makową rozłóż do kokilek, do 3/4 wysokości.
Piecz w 180°C przez około 30 minut.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, białka, cukier puder, mak, żurawina
super pomysł! do wypróbowania
Agata, polecam jako wykorzystanie pozostałej masy makowej 🙂