Oto nasz hit tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Bigos wegański jest pyszny i nikomu mięsa w nim nie brakowało. A mieliśmy kilkoro gości jak najbardziej mięsożernych Wegański czy wegetariański bigos może być przepyszny, o głębokim smaku, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Warto pamiętać o suszonych grzybach oraz o wędzonych – nie suszonych – śliwkach. Te dwa składniki nadają bigosowi głęboki aromat. Zielona soczewica sprawi, że bigos nasyci nawet mięsożerców.
Wzorowałam się na przepisie z Jadłonomii, ale dodałam od siebie marchewkę i znacznie krócej gotowałam, bo właśnie do takiej postaci bigosu jestem przyzwyczajona od dzieciństwa.
Bigos wegański
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej świeżej
- 2-3 marchewki
- 1 szkl zielonej soczewicy
- kwaśne jabłko
- cebula
- 2 łyżki konfitury ze śliwek
- 10 wędzonych śliwek (w ostateczności śliwek suszonych + łyżeczka wędzonej papryki)
- 10 g suszonych grzybów
- 150 ml żubrówki albo wódki
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
- olej
Przyprawy:
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Grzyby zalej 150 ml zimnej wody i pozostaw na noc.
Kiszoną kapustę przepłucz na sitku (uwaga: w sklepach jest często sprzedawana kapusta delikatniejsza, mało kwaśna – takiej nie trzeba płukać; jednak najlepiej wybrać tą porządnie ukwaszoną). Pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka wlej tyle oleju, by przykrył całe dno. Dodaj obraną, posiekaną cebulę i duś ją przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy, łyżkę soli, litr wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż kapusta wyraźnie zmięknie.
W tym czasie ugotuj soczewicę na półtwardo, czyli dolej do niej 2,5 szklanki wrzątku, zagotuj i gotuj przez 10-15 minut.
Białą kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Jabłka nie obieraj i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj. Grzyby pokrój, ale nie na drobno. Do garnka dodaj kapustę, marchewkę, jabłko, grzyby, wodę z moczenia grzybów, soczewicę, śliwki, szklankę wody i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Dodaj wódkę, konfiturę śliwkową, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli lubisz bigos ugotowany mocniej niż na moich zdjęciach, gotuj go nawet przez kilka godzin, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą wodą w razie potrzeby. Ja na tym etapie przerywam gotowanie, bo lubię gdy składniki bigosu pozostają wyraźnie rozpoznawalne. Wystawiam bigos do schłodzenia na balkon, a kolejnego dnia znowu zagotowuję, gotuję na małym ogniu 15 minut i wynoszę na balkon. Takie podgrzewanie i schładzanie powtarzam 2-3 razy.
Tagi: cząber, goździki, grzyby, kapusta, kapusta kiszona, kminek, liść laurowy, śliwki wędzone, soczewica, ziele angielskie
Super, ja zalałabym grzyby wódką, przez noc alkohol się utleni, ale trwale odda smak…. ale super inspiracja
Iwona, dzięki za Twoją inspirację