Oto nasz hit tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Bigos wegański jest pyszny i nikomu mięsa w nim nie brakowało. A mieliśmy kilkoro gości jak najbardziej mięsożernych 🙂 Wegański czy wegetariański bigos może być przepyszny, o głębokim smaku, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Warto pamiętać o suszonych grzybach oraz o wędzonych – nie suszonych – śliwkach. Te dwa składniki nadają bigosowi głęboki aromat. Zielona soczewica sprawi, że bigos nasyci nawet mięsożerców.

Wzorowałam się na przepisie z Jadłonomii, ale dodałam od siebie marchewkę i znacznie krócej gotowałam, bo właśnie do takiej postaci bigosu jestem przyzwyczajona od dzieciństwa.

Bigos wegański

Bigos wegański

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej świeżej
  • 2-3 marchewki
  • 1 szkl zielonej soczewicy
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • 2 łyżki konfitury ze śliwek
  • 10 wędzonych śliwek (w ostateczności śliwek suszonych + łyżeczka wędzonej papryki)
  • 10 g suszonych grzybów
  • 150 ml żubrówki albo wódki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • olej

Przyprawy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

Grzyby zalej 150 ml zimnej wody i pozostaw na noc.

Kiszoną kapustę przepłucz na sitku (uwaga: w sklepach jest często sprzedawana kapusta delikatniejsza, mało kwaśna – takiej nie trzeba płukać; jednak najlepiej wybrać tą porządnie ukwaszoną). Pokrój kapustę na mniejsze kawałki.

Do dużego garnka wlej tyle oleju, by przykrył całe dno. Dodaj obraną, posiekaną cebulę i duś ją przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy, łyżkę soli, litr wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż kapusta wyraźnie zmięknie.

W tym czasie ugotuj soczewicę na półtwardo, czyli dolej do niej 2,5 szklanki wrzątku, zagotuj i gotuj przez 10-15 minut.

Białą kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Jabłka nie obieraj i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj. Grzyby pokrój, ale nie na drobno. Do garnka dodaj kapustę, marchewkę, jabłko, grzyby, wodę z moczenia grzybów, soczewicę, śliwki, szklankę wody i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę.

Dodaj wódkę, konfiturę śliwkową, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli lubisz bigos ugotowany mocniej niż na moich zdjęciach, gotuj go nawet przez kilka godzin, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą wodą w razie potrzeby. Ja na tym etapie przerywam gotowanie, bo lubię gdy składniki bigosu pozostają wyraźnie rozpoznawalne. Wystawiam bigos do schłodzenia na balkon, a kolejnego dnia znowu zagotowuję, gotuję na małym ogniu 15 minut i wynoszę na balkon. Takie podgrzewanie i schładzanie powtarzam 2-3 razy.

Bigos wegańskiBigos wegańskiBigos wegański

Tagi: , , , , , , , , ,