Oto nasz hit tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia. Bigos wegański jest pyszny i nikomu mięsa w nim nie brakowało. A mieliśmy kilkoro gości jak najbardziej mięsożernych 🙂 Wegański czy wegetariański bigos może być przepyszny, o głębokim smaku, jeśli doda się do niego odpowiednie przyprawy. Warto pamiętać o suszonych grzybach oraz o wędzonych – nie suszonych – śliwkach. Te dwa składniki nadają bigosowi głęboki aromat. Zielona soczewica sprawi, że bigos nasyci nawet mięsożerców.
Wzorowałam się na przepisie z Jadłonomii, ale dodałam od siebie marchewkę i znacznie krócej gotowałam, bo właśnie do takiej postaci bigosu jestem przyzwyczajona od dzieciństwa.
Bigos wegański
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej świeżej
- 2-3 marchewki
- 1 szkl zielonej soczewicy
- kwaśne jabłko
- cebula
- 2 łyżki konfitury ze śliwek
- 10 wędzonych śliwek (w ostateczności śliwek suszonych + łyżeczka wędzonej papryki)
- 10 g suszonych grzybów
- 150 ml żubrówki albo wódki
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
- olej
Przyprawy:
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
Grzyby zalej 150 ml zimnej wody i pozostaw na noc.
Kiszoną kapustę przepłucz na sitku (uwaga: w sklepach jest często sprzedawana kapusta delikatniejsza, mało kwaśna – takiej nie trzeba płukać; jednak najlepiej wybrać tą porządnie ukwaszoną). Pokrój kapustę na mniejsze kawałki.
Do dużego garnka wlej tyle oleju, by przykrył całe dno. Dodaj obraną, posiekaną cebulę i duś ją przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj kiszoną kapustę, wszystkie przyprawy, łyżkę soli, litr wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż kapusta wyraźnie zmięknie.
W tym czasie ugotuj soczewicę na półtwardo, czyli dolej do niej 2,5 szklanki wrzątku, zagotuj i gotuj przez 10-15 minut.
Białą kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Jabłka nie obieraj i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub zmiksuj. Grzyby pokrój, ale nie na drobno. Do garnka dodaj kapustę, marchewkę, jabłko, grzyby, wodę z moczenia grzybów, soczewicę, śliwki, szklankę wody i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez kolejną godzinę.
Dodaj wódkę, konfiturę śliwkową, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Jeśli lubisz bigos ugotowany mocniej niż na moich zdjęciach, gotuj go nawet przez kilka godzin, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą wodą w razie potrzeby. Ja na tym etapie przerywam gotowanie, bo lubię gdy składniki bigosu pozostają wyraźnie rozpoznawalne. Wystawiam bigos do schłodzenia na balkon, a kolejnego dnia znowu zagotowuję, gotuję na małym ogniu 15 minut i wynoszę na balkon. Takie podgrzewanie i schładzanie powtarzam 2-3 razy.
Tagi: cząber, goździki, grzyby, kapusta, kapusta kiszona, kminek, liść laurowy, śliwki wędzone, soczewica, ziele angielskie
Super, ja zalałabym grzyby wódką, przez noc alkohol się utleni, ale trwale odda smak…. ale super inspiracja 🙂
Iwona, dzięki za Twoją inspirację 🙂