Trufle bez cukru, wykonane z kilku zdrowych składników, a są po prostu przepyszne! Daktyle nasączone sokiem pomarańczy są słodkie i aromatyczne. Orzechy i czekolada przyjemnie chrupią. Bardzo lubię gdy taka zdrowa i bardzo smaczna przekąska czeka w kuchni na stole. Kiedy ktoś wchodzi z zamiarem zajrzenia do szafek w poszukiwaniu „czegoś słodkiego”, proponuję właśnie takie trufle. U nas większość pochłonął Janek, który akurat wrócił z pracy 😉
Trufle fit
[porcja na 15-20 trufli w zależności od wielkości]
- 100 g daktyli
- pół pomarańczy
- 1-2 łyżki płatków owsianych
- garść orzechów, migdałów i/lub pistacji
- 30 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki kakao
Daktyle pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj sok oraz miąższ z pomarańczy i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj zmiksowane płatki owsiane, wymieszaj i odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj na gładką masę.
Orzechy, migdały oraz czekoladę posiekaj i dodaj do zmiksowanej masy. Dołóż 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki w na kilka godzin.
Z zastygniętej masy formuj małe kuleczki i obtaczaj w pozostałym kakao.
Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Zobacz też:
Czekoladowe ciastka owsiane, wegańskie
Wyjątkowo lekki mus czekoladowy, wegański
Tagi: daktyle, dla zdrowia, kakao, migdały, orzechy włoskie, płatki owsiane, pomarańcze
Sportowiec
😀 Dokładnie!
w sobotę mam już pierwsza „dwudziestke”. Człowiek zacznie chudnąć, to się będzie juz pilnował. A przynajmniej będzie próbował 😉
spróbuję z kaszą jaglaną 🙂 Dzięki za pomysł!
Ola super! Nie pomyślałam o kaszy jaglanej do trufli. Lubię takie połączenia, wiec muszę koniecznie spróbować! Dzięki! 🙂
ja nie mogę glutenu dlatego szukam zamienników 😉
Wyglądają smakowicie! 🙂
Sebastian takie właśnie są! Jeśli Jankowi smakuje coś słodkiego, to znaczy, że jest bardzo dobre! 😉
weź Aleksandra, zaraz wyjdzie powód dlaczego jestem non stop +3kg…
Ja robiem coś bardzo podobnego tylko dorzucam do tego masło orzechowe i vaniliową odrzywkę białkową.
Genialne na potreningową przekąskę 😉
Masło orzechowe to super pomysł – muszę wypróbować! Odżywek jak na razie nie stosuję, ewentualnie naturalne roślinne białko bym dorzuciła, np. ciecierzycę.
Dzięki za podpowiedź! 🙂
fajny przepis, dał bym zdziebko koniaku do masy
i to jest myśl! Aleksandra, Porto można tutaj podać!
Chłopaki, macie absolutną rację! Tylko potem musiałabym je schować przed dziećmi 😉
Bez przesady, nie chodzi o alkohol, ale o smak 😊
Cudowne trufle, muszę zrobić, kurczę jeszcze nigdy nic nie przygotowałam z daktyli…czas to nadrobić. Olu w którym momencie dodajemy płatki owsiane? Gotujemy je, bo chyba pominęłaś. Pozdrawiam
p.s. podziwiam Twoje biegowe wyczyny 🙂
Kasiu, wypróbuj koniecznie ten przepis 🙂 Uwielbiam dodawać daktyle do ciast i słodkości, bo nadają naturalny smak toffi. Są bardzo słodkie i nie trzeba już potrawy dosładzać cukrem. Dzięki za czujność – poprawiłam w przepisie i płatki owsiane już są w sposobie przygotowania trufli 🙂
Rzeczywiście biegam od jakiegoś czasu z wielką radością i jestem entuzjastycznie nastawiona do tego sportu. Polecam Ci slow jogging, czyli bardzo wolne truchtanie – dla zdrowia i kondycji. Całkowicie bezpieczne, jeśli nie masz przeciwwskazań do spacerowania. Ja od tego zaczęłam, a dopiero później wkręciłam się w szybsze bieganie 🙂
Jeśli tak smakują jak wyglądają to zazdroszczę tym co mogą je wyjadać.
Elu, smakują wyśmienicie 🙂
Muszę spróbować zrobić takie smakołyki.