Cudowne danie łączące rybę i warzywa grillowane oraz pieczone. Łatwe i dość szybkie do wykonania, bo w trakcie pieczenia ziemniaków i marchewki można przygotować całą resztę. Można też wszystko podszykować wcześniej, a później grillować w plenerze.
Łosoś jest tu zamarynowany w świetnej słodko-kwaśnej marynacie, a warzywa pieczone z dodatkiem ziół. Ogólnie warzywa są raczej delikatne w smaku, a mocnym akcentem jest grillowany łosoś.
Inspirowałam się przepisem Karola Okrasy zaproponowanym przez Jacob’s Creek do wina Chardonnay.
Polecamy wino. Do grillowanych warzyw i ryb polecamy m.in. Chardonnay. My piliśmy od Jacob’s Creek, które moim zdaniem świetnie pasuje do ryb i warzyw mocno zgrillowanych.
Grillowany łosoś z warzywami
[porcja na obiad dla dwóch osób]
- 300 g świeżego łososia
- pół papryki
- mała cukinia lub pół większej
- 4 pieczarki
- 4 ziemniaki
- 2 nieduże marchewki
- kilka łyżek oliwy
- szczypta rozmarynu
- 1,5 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Marynata do łososia:
- łyżka sosu teriyaki
- łyżeczka miodu
- łyżka soku z limonki
- skórka otarta z połowy limonki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Warzywa pieczone. Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój na ćwiartki, marchewkę przekrój skośnie na pół, a jeśli jest grubsza, to również wzdłuż. Przełóż warzywa do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozmarynem oraz łyżeczką tymianku i przełóż na blachę do pieczenia. Przykryj papierem do wypieków lub matą silikonową. Piecz w 220°C przez 20-30 minut, zdejmij papier i piecz jeszcze przez 20 minut.
Łosoś. W czasie pieczenia warzyw przygotuj marynatę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij skórę. Pokrój go na prostokątne kawałki, przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z marynatą. Odstaw na 10-20 minut.
Warzywa grillowane. Cukinię pokrój na plastry grubości pół centymetra. Jeśli cukinia ma duże pestki, to należy je wydrążyć. Przełóż do miski i wymieszaj z oliwą i połową łyżeczki tymianku. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry grubości pół centymetra. Skrop oliwą. Paprykę pokrój w paski i również skrop oliwą.
Wszystkie warzywa grilluj z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia, dopraw solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj. Na końcu grilluj łososia z obu stron do odpowiedniego zrumienienia. Ułóż kawałki łososia na warzywach.
Uwaga. Jeśli planujesz grillować na tradycyjnym grillu w plenerze, to marchewkę i ziemniaki wcześniej ugotuj al dente, a następnie grilluj z pozostałymi warzywami.
Tagi: cukinia, czosnek, grill, limonka, łosoś, marchewka, miód, papryka, pieczarki, rozmaryn, sos teriyaki, tymianek, wino do potrawy, ziemniaki
Zostaw komentarz