Mam dla Was propozycję smaczną, zdrową i bardzo prostą do wykonania. Lody na patyku to zdrowy deser, po który chętnie sięgną latem dzieci. Można nadać lodom różne kolory, w zależności od użytych owoców. Zmiksowane owoce są na tyle płynne, że nie trzeba ich rozcieńczać wodą, dzięki czemu są intensywne w smaku i nie wymagają dosładzania. Oczywiście pod warunkiem użycia dojrzałych, słodkich owoców.
Lody na patyku truskawkowo-bananowe
- 200 g truskawek
- banan
- 4 łyżki soku z cytryny
- miód do smaku
Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek. Banana obierz ze skórki.
Zmiksuj w malakserze lub blenderem banany z 2 łyżkami soku z cytryny. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Od tej pory działaj szybko, bo masa bananowa ciemnieje, nawet jeśli dodamy do niej sok cytryny. Przełóż masę bananową do pojemników na lody.
Następnie zmiksuj truskawki z pozostałym sokiem z cytryny. Spróbuj i – jeśli trzeba – dodaj miód do smaku. Łyżką przekładaj masę truskawkową do pojemników tak, by nie wymieszać jej z masą bananową. Nałóż pokrywki z patyczkami i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Tagi: banan, dla dzieci, dla zdrowia, lody, miód, sok z cytryny, truskawki
Zostaw komentarz