Kiedy mama biega po kuchni lub po całym domu w amoku przedświątecznym, dzieci muszą się nakarmić same 😉
Klara była głodna i wymarzyły jej się racuchy drożdżowe z jabłkami. Świetny pomysł, bo i ja miałam na takie danie ochotę. Puszyste ciasto drożdżowe smażone na patelni jest pyszne. Do środka Klara dodała jabłka, a ciasto doprawiła i cynamonem i cukrem waniliowym, bo dzieci lubią dodawać wszystko, co im smakuje 🙂
Racuszki z jabłkami
- szkl mleka
- torebka drożdży suchych lub 25 g świeżych
- łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- pół łyżeczki cynamonu lub łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 200 g mąki
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- duże jabłko lub dwa średnie
Mleko podgrzej do temperatury około 37 stopni. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodaj cukier, drożdże i zmiksuj. Dodaj jajko, żółtko i cynamon lub cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, sól i zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykryj folią lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około pół godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Na dużą patelnię wlej olej do wysokości 2-3 mm. Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu z obu stron, niezbyt długo, aby powierzchnia placuszków nie spaliła się. Jeśli trzeba, w trakcie dolej oleju.
Tagi: cynamon, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mleko
Proszę o 'wypożyczenie’ Klary 🙂 🙂
Aga 🙂 Klara się ucieszyła.