Zupa z dyni podana z karmelizowanym porem

Każdej jesieni zamrażam trochę dyni (obranej i pokrojonej na duże kawałki). Każdej zimy przygotowuję zupę z dyni 🙂 Bardzo miło jest zjeść taką potrawę w słonecznych barwach, gdy za oknem szaro albo biało. Tym razem zupa dyniowa jest w wersji zimowej, sycącej.

Zupa z dyni z dodatkiem karmelizowanego pora

Zupa z dyni podana z karmelizowanym porem

  • 700 g dyni
  • marchewka
  • łyżeczka kopiasta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżka miodu

Do przybrania:

  • por
  • oliwa
  • tymianek
  • sól
  • jogurt grecki lub zwykły

[:Listonic]

Dynię i marchewkę włóż do garnka i wlej wodę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i gotuj aż warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj zupę i dopraw przyprawami i miodem.

W czasie gotowania zupy oczyść i pokrój pora na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, włóż pora, posyp solą, tymiankiem i smaż na niewielkim ogniu, aż por stanie się złotobrązowy. Nie dopuść do przypalenia pora, bo stanie się gorzki.

Na talerze nalewaj zupę, a na wierzchu układaj pora i jogurt naturalny.

Zupa z dyni z dodatkiem karmelizowanego pora

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Zupa dyniowa, nowe rozdanie…. i ciekawy smak, z tymiankową słodką nutą. Jeszcze takiej nie robiłam, ale o tej porze jeszcze spokojnie można kupić świeżutką hokkaido 🙂 robiłam w zeszłą środę 🙂 (bo ja to mam zapisane i rozpisane :). Jedyna rzecz, jaka mnie zastanawia, to dlaczego wszyscy dodają marchewkę do zupy dyniowej? Całe lata robiłam ją bez (gotowana marchewka ma bardzo wysoki IG – stosuję ją, jako środek ntybiegunkowy), ostatnio rzeczoną marchew dodałam, ale nie uważam, żeby wzbogaciła smak, przeciwnie dyniową wolę bez!!!!! 🙂

    1. Iwona, Ty to jest maksymalnie zorganizowana! 🙂 Nie wiedziałam, że hokkaido można jeszcze kupić. W moim sklepie nie widziałam…
      Ja nie dodaję marchewki do każdej zupy dyniowej. Uważam, że fajnie się komponuje w wersji curry z mlekiem kokosowym. Tu dodałam, bo mi pasowała do klimatu zimowej zupy. No i kolor jest wtedy intensywniej pomarańczowy.

    1. Majanko, dziękuję! Polecam mrożenie porcji dyni jesienią.
      No i, jak piszę Iwona, podobno można jeszcze kupić dynię hokkaido.

  2. Ja mam nawet dwie wielkie w spiżarni jeszcze:) ….a do zupy to się zabieram i zabieram ….w końcu ją zrobię:) …bo Twoja wyglada tak słonecznie, ze mi ślinka cieknie:)

    1. Jolu, zazdroszczę Ci spiżarni i jej zawartości 🙂 Dyniową zrób. U mnie do wyboru jest już kilka wersji.

  3. Za mną dziś chodzi krem z dyni na orientalną nutę, ale u Brata jestem, więc mogę pomarzyć 😉 Ale i tak wypas jest, bo się Średni postarał i zrobił flaki, szare kluski, udziec z dzika i czerwoną kapustę. Normalnie wieki tych potraw nie jadłam 😀

    1. Wow! Niezły repertuar potraw! 🙂
      U nas dziś była zupa z dyni z warzywami i lekko orientalną nutą 🙂 No i u mnie odwrotnie – moja Siostra jest u nas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.