Krem z marchwi z kardamonem

Mam nowy sposób na nadmiar marchewki w lodówce. Ten krem jest aromatyczny i delikatny w smaku. Jak oceniły dzieci, pachnie piernikiem. Na szczęście nie smakuje nim, bo wcale nie chciałam takiego efektu uzyskać. Kardamon i cynamon są delikatnie wyczuwalne. Mleczko kokosowe dodaje lekkości.

Krem z marchwi z kardamonem

Krem z marchwi z kardamonem

  • 450 g marchwi
  • 25 g masła
  • sól
  • łyżeczka miodu
  • kardamon zmielony z nasion jednego ziarna
  • szczypta cynamonu
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego

[:Listonic]

Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Duś na maśle, z przyprawami, pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj wrzątek i gotuj do miękkości. Zmiksuj. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

29 komentarzy

    1. Hania-Kasia, i tak właśnie smakuje. Dzięki za czujność, poprawiłam listę składników 🙂

  1. Mam pytanie dotyczące kardamon. Kupowałam zwykle mielony i taki też w domu posiadam. Nigdy nie kupowałąm w ziarnach, czy możesz podać ile będzie mielonego? Gotuję właśnie ten kremik i ciągle mi mało (ale to chyba też kwestia przeziębienia :/) Mam nadzieję, że nie przesadzę!

    1. Marti, z jednego ziarna wychodzi jakieś 1/8 łyżeczki. Niedużo w każdym razie.
      A przy przeziębieniu rzeczywiście nie czujemy smaku z powodu zatkanego nosa, więc lepiej uważać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.