Tabali Chardonnay Reserva 2013
Pamiętam, że winem tym świętowałem nową życiówkę na 10km. Było to drugie wino, które otworzyliśmy przy tej okazji. Pamiętam, że odniosłem wrażenie, że bliżej mu do Chardonnay z Francji niż Chile, z którego pochodzi ta etykieta
Nos
Cytrusowy i rześki. Jest limonka, ananas i nuta rozmarynu. Warto natlenić, bo z czasem pojawiają się nuty maślane i waniliowe
Usta
Mineralne, treściwe i przyjemnie oleiste. Lekki maślany herbatnik i wanilia. Na końcu staje się pikantne. Spora kwasowość w ustach. Dałem mu trochę czasu (a może nalałem sobie drugi kieliszek 😉 ) i pojawiły się nuty nafty. Spodobała mi się nuta solna, która pozostała w ustach na długo po degustacji
Kuchnia
Na pewno zyska w połączeniu z potrawami. Taki sos beszamelowy, lekko wędzony łosoś, wieprzowina lub cielęcina będą dobrymi kompanami. Chętnie spróbowałbym z tartą szpinakową a na zakończenie połączyłbym z serem kozim lub Brie
Spodziewałem się tutaj nieco więcej nut słodkich i mniejszej mineralności. Gdybym degustował to wino „w ciemno”, raczej skłoniłbym się ku Chardonnay z Francji. Jeśli ktos lubi dobrze zbudowane, ale przy tym nie za mocno intensywnie pachnące Chardonnay, będzie zadowolony