Masseria Del Fauno Primitivo – Puglia na co dzień

Wino Primitivo

Kiedyś gdzieś przeczytałem, że Primitivo, to szczep dla hipsterów. Nie wiem co o tym sądzić, teraz mi się to przypomniało. Wydaje mi się, że hipsterem nie jestem, natomiast Primitivo lubię. I sięgam po nie np. wiedząc, że spotkam się z osobami, które z winem wytrawnym nie do końca są związani. Zdecydowanej większości, flagowy okręt z regionu Puglia, smakuje. I o to właśnie chodzi! 🙂

To wino piłem akurat samemu i od razu mi się spodobało. Miałem wrażenie, że degustuję typowego przedstawiciela tego regionu i szczepu

W kieliszku wino o rubinowej barwie. Aromaty leśne (jeżyna, borówka i jagoda) wsparte słodkawą wiśnią i nutą przypraw

Usta jak aksamit, przyjemnie zbalansowane. Ponownie wspomniany las i lekka słodycz. Finisz długi, ciepły, lekko pieprzny i szalenie przyjemny

Połączyłbym je z czerwonymi mięsami i dziczyzną. Fantastycznie sprawdzi się także z pastami w białych sosach

Miałem okazję degustować je z klasyczną pastą pomidorową, o niezbyt dużej ilości przypraw i dodatków. Polecam!

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Pasta to jest do zębów albo do butow. Makaron, piękne POLSKIE słowo. Zachęcam do używania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.