Jacob’s Creek Shiraz Cabernet Sauvignon

Foto 019 ok (2)Domowa pizza – cienkie i mięciutkie ciasto. Tak pewnie lubi większość z nas. Okazją do zrobienia pizzy były 13-te urodziny Klary. Do pizzy podaliśmy (wyłącznie sobie) właśnie to wino, kupaż Shiraz i Cabernet Sauvignon

Do samego wina podszedłem z lekkim dystansem, bowiem nie jestem fanem szczepu Cabernet Sauvignon. Zwykle są to wina o dużej kwasowości, konkretnym garbniku a ich podstawą są czerwone owoce (wiśnia, porzeczka), których również nie do końca jestem entuzjastą…

Tymczasem pełne zaskoczenie. Moim zdaniem, w tym winie więcej Shiraz’a niż Cabernet’a. Od razu mi się spodobało!

W nosie mamy aromaty porzeczki, śliwki i owoców lasu, z których najbardziej uwydatniona jest jeżyna. Czuć przyjemną pieprzność

W ustach porzeczka połączona z jeżyną, taniny na niskim poziomie. Ponownie fajna pieprzność, która nie przytłacza. Spodobał mi się waniliowo-dębowy finisz

Tak jak napisałem, podaliśmy je do domowej pizzy margherita – taką najbardziej lubią nasze córki

Oprócz tego sprawdzi się podane do wieprzowiny i wołowiny. Bardzo dobrym wyborem będą także dania na bazie makaronu czy grillowany stek

Fajne wino, które sprawdzi się przy wielu okazjach

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.