Winegret malinowy
Dobry sos jest podstawą pysznej sałatki. Jeżeli chcesz jeść jak najwięcej świeżych dojrzałych warzyw, to warto mieć w swoim repertuarze świetny sos. To on sprawi, że nawet te mnie lubiane na surowo warzywa, staną się atrakcyjne. A po pewnym czasie już nie będziesz mieć ochoty na gotowane. Dlaczego lepiej jeść surowe, szczególnie kiedy jest sezon na nasze warzywa? Surowe rośliny mają najwięcej witamin i minerałów, a dodatkowo zawierają również enzymy, które ułatwiają i przyspieszają trawienie i wchłanianie wszelkich dobroczynnych składników do naszego krwiobiegu.
Malinowy sos winegret jest sosem słodko-kwaśnym. Bardzo smacznym. Chętnie wyjadałabym go łyżeczką, bez żadnych dodatków. Doskonale pasuje do wszelkich sałat z dodatkiem owoców, ale też do zielonych warzyw. Na pewno warto poeksperymentować i poszukać swoich ulubionych połączeń z malinowym sosem winegret.
Winegret malinowy
- ćwierć szkl malin – świeżych lub mrożonych
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
[:Listonic]
Jeśli używasz malin mrożonych, to włóż je do wysokiego pojemnika blendera i zmiksuj.
Do pojemnika blendera włóż maliny, musztardę, sok z cytryny i miód. Miksuj aż do połączenia składników i powstania gładkiego sosu.
Stopniowo, bardzo cienkim strumieniem lub maleńkimi porcjami, wlewaj oliwę i miksuj sos. W miarę dodawania oliwy i miksowania, sos będzie zmieniał się w emulsję. Puszystą i delikatną.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Pyszności. Pozdrawiam.
Agata, korzystaj, sezon trwa ☺
Ja dodalem oliwy z oliwek i bylo gorsze. Troche gorzkie. Drugi raz zrobilem bez oliwy za to wiecej soku z cytryny i smakowalo bardzo.
Marcin, oczywiście to jest kwestia gustu. Dobre oliwy są wyraziste w smaku i mają wyczuwalną goryczkę. Jeśli nie przepadasz za oliwą, to na pewno lepiej ją pominąć.