Beszamel, który zawsze się udaje

Ten przepis jest bardzo prosty i niezawodny. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje 🙂
Przepisy z beszamelem: Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego, Pory pod beszamelem.

Beszamel, który zawsze się udaje


Beszamel, który zawsze się udaje

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • warianty przypraw:
    • gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól
    • Vegeta

[:Listonic]

Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Beszamel, który zawsze się udaje

 

Zobacz przepisy z beszamelem:

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim

Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Lazania ze szpinakiem Lazania ze szpinakiem

Szczupak w sosie koperkowym Szczupak na parze w sosie koperkowym

Canelloni (rurki) faszerowane ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi Canelloni z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

53 komentarze

  1. świetnie smakuje potem jeszcze zapiekany z brokułami i mięsem.
    piersi w porcjach jak na kotlety (tylko nie płaskie tylko takie na jedna osobę poporcjować), na patelni je tylko po 2 min. z jednej i 2min. z drugiej strony poddusić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą częścią piersi do góry by sok nie uciekł podczas pieczenia.
    w garnku ugotować w osolonej wodzie brokuły (małe różyczki). odcedzić. ułożyć na piersi i potem zalać sosikiem. piec ok 40 min. zależy od piekarnika. smakuje wyśmienicie! sosik jak serek roztopiony smakuje. POLECAM 🙂

  2. to pierwszy beszamel, który mi się udał czyli wyszedł w konstystencji smacznie wyglądającej, w boskim smaku 🙂 no i kompletnie bez grudek.
    Dla mnie wow, bo próbowałam wiele razy z wielu różnych przepisów.
    Ten zapisuję w ulubionych razem z całym blogiem
    Dziękuję :))))))

    1. Iza, bardzo się cieszę 🙂 Ten przepis jest niezawodny, dlatego nadałam mu taki tytuł 🙂

    1. Ewa, przechowywać trzeba koniecznie w lodówce, pod przykryciem. Myślę, że dwa dni to bezpieczny czas.

    1. Daria, to super! Ten przepis jest niezawodny i okazuje się, że ma coraz szersze zastosowanie 🙂

  3. Do bani. Właśnie wywaliłem cały garnek.
    Może by tak umieścić informację, że po podsmażeniu mąki należy poczekać aż lekko przystygnie bo w przeciwnym razie „dodawanie mleka po trochu” w tym momencie skończy się gejzerami pary, oparzeniem dłoni i zwarzonym beszamelem.

    1. Joss, czy jesteś pewny, że ustawiłeś niewielki ogień pod garnkiem? Wydaje mi się, że musiałeś mieć zbyt duży ogień i stąd opisane przez Ciebie efekty.
      Nigdy nie czekam aż podsmażona mąka z masłem przestygnie. Mleko wlewam od razu. Niewielką porcję, szybko mieszam, znowu trochę mleka, mieszam, a potem już całą resztę mleka i znów dokładnie mieszam.
      Nie wiem co oznacza zwarzony beszamel, bo nigdy czegoś takiego nie uzyskałam. Pewnie chodzi Ci o grudki, które powstały gdy sos bardzo mocno się gotował i nie zdążyłeś jeszcze rozmieszać. Prawdopodobnie, gdybyś na chwilę zestawił garnek z ognia i jeszcze trochę pomieszał całość, to składniki ładnie by się połączyły, a sos stałby się gładki. Tylko trzeba pamiętać, że do takiego mieszania potrzebna jest trzepaczka, nie łyżka.

  4. Zapiekłam z tym pysznym sosikiem naleśniki z szynką i brokułem…normalnie PYCHOTA…zachęcam wszystki do robienia beszamelu, jest łatwy, szybki i smaczny:)Można sobie samemu regulować gęstość dolewając mleka.
    Wielkie dzięki dla autorki.

    1. Edyta, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Taki beszamel ma wiele zastosowań i pewnie będziesz go jeszcze używała do różnych potraw 🙂

  5. Dziękuję. Beszamel-palce lizać. Udało się, zgodnie z przepisem i…z moją małą córeczką uwiązaną do mojej nogi:)będę tu zaglądała częściej. pozdrawiam.

    1. Mamafulltime, jeśli gotujesz z córeczką u nogi, to koniecznie tu zaglądaj 🙂 Moja Łucja też nieraz wisi na mojej nodze i jest to jedna z łagodniejszych jej obecności w kuchni 😉
      Bardzo się cieszę, że beszamel Ci się udał i smakował 🙂

  6. super naprawdę się udał polecam , aaa i bez użycia trzepaczki tylko widelec , a mąka bezglutenowa a i tak wyszedł 🙂

  7. A gdyby tak zamiast mleka dodać słodką śmietankę ? Próbował ktoś takiego połączenia ?

    1. Magdziorka, nigdy nie próbowałam. Powinno wyjść smacznie. Tylko bardziej kalorycznie. Może być trudno zjeść zwykłą porcję 😉

      1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 Mam jedną (200 ml) słodką śmietankę do „szybkiego zużycia”, i stąd ten pomysł 🙂

  8. Przepis świetny, zawsze się sprawdza. Warto jednak dodać w treści aby mleko było dobrze ciepłe, wówczas nie będzie takich niespodzianek jak u Jossa.

    1. Agasia, dzięki za Twoją radę. Nigdy nie próbowałam podgrzewać mleka przed dolewaniem. Muszę sprawdzić tą metodę 🙂

  9. Mi się udał! od dawna miałam na niego ochotę, ale mysałam że jest to dużo trudniejsze. Ja go dodałam do mojej zapiekanki ziemniaczenej z brokulami kurczkiem i serem posypany suszoną miętą( ricotta z fetą) – przepis prosto z Grecji z Krety, gdzie jadłam to danie z tamtejszym serem kozim i zamiast brokułów z kurczakiem były cukinnie z oliwą. Ale najważniejszym składnikiem tego dania jest Mięta. Polecam wypróbowanie tego przepsiu z Waszym sosem beszamelowym!

    1. Ola W, dzięki za polecenie przepisu. Opis brzmi bardzo smakowicie 🙂 No i cieszę się, że beszamel się udał… On się zawsze udaje 😀

  10. Dzisiaj potrzebowałam pilnie beszamelu i trafiłam dzięki googlom na ten przepis. Wyszedł mi idealnie, choć robiłam go pierwszy raz i mieszałam łyżką, bo nie mam ubijaczki 🙂 polecam ten przepis, jest świetny!

  11. Z całego serca dziękuję za ten przepis!!! Kilka razy próbowałam zrobić ten sos według różnych przepisów i za każdym razem mi nie wychodził. Dopiero dzięki Pani filmikowi wyszedł mi przepyszny beszamel którym polałam cannelloni wypełnione mielonym i fasolą czerwoną 🙂 Pozdrawiam!

  12. Witam. Proszę podać ile dodać do tego beszamelu gałki, soli i pieprzu. Dziękuję.😀

    1. Mariola, ilość przypraw to dość indywidualna sprawa. Warto dodać trochę, spróbować i samemu zdecydować. Moje proporcje są takie: pół łyżeczki soli, szczypta białego pieprzu i ćwierć łyżeczki startej gałki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.