Sałatka z surowego kalafiora
Proponuję zdrową, chrupiącą sałatkę, która dobrze się sprawdzi w upalny dzień. Głównym składnikiem jest tu kalafior, który najlepiej jeśli jest młody, świeży i chrupiący. Jajko i majonez sprawiają, że sałatka staje się sycąca, a koperek dodaje orzeźwiającą, aromatyczną nutę. Czosnek sprawia, że sałatka ma wyrazisty smak i daje uczucie sytości, dzięki czemu nie czujemy potrzeby zjedzenia czegoś więcej.
Sałatka z surowego kalafiora
- mała główka kalafiora
- pęczek koperku
- 2-3 jajka
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
[:Listonic]
Jajka ugotuj na twardo i odłóż do wystudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Kalafiora i koperek umyj, a następnie wysusz. Kalafiora zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ścieraj tylko delikatne końce, bez grubszych łodyg.
Oderwij gałązki koperku od łodyg. Łodygi odrzuć, gałązki posiekaj.
Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj.
Uwielbiam pod każdą postacią 😛