Sałatka Colesław
Ten przepis na stałe wszedł do naszego menu, bo sałatka Colesław jest niezastąpiona przy niektórych potrawach. Lubimy ją do gołąbków po cygańsku, kotletów mielonych i falafel. Jest delikatnie słodka i słona, zawiera odrobinę curry, które w połączeniu z jabłkiem i kapustą daje orzechowy posmak. Przepis znalazłam u Wedelki.
Sałatka Colesław
- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- jabłko
- cebula
Sos:
- sól, pieprz
- cukier
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- szczypta curry
[:Listonic]
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj składniki sosu. Kapustę i cebulę posiekaj drobno. Jabłka zetrzyj na dużych oczkach, marchew na małych. Wymieszaj warzywa z sosem.
Uwielbiam taką 🙂 grzebię sobie właśnie w poszukiwaniu surówki do pieczonej flądry, która już przygotowana ziołami czeka sobie w lodówce w folii. Najprostsze najlepsze – więc chyba właśnie Colesław 🙂