Makaron ze szparagami i karczochami

|

A u nas znów makaron. To danie można podać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jako sałatkę makaronową. Tym razem użyłam bardziej ekskluzywnych składników, bo dostałam je wszystkie i nadszedł czas, aby coś z nich wykombinować. Znajdziesz tu dużą różnorodność smaków.

Makaron ze szparagami i karczochami

Makaron ze szparagami i karczochami

  • pół opakowania makaronu fusilloni (duże świdry)
  • po kilka szparagów białych i zielonych
  • kilka małych karczochów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • garść suszonych pomidorów (w oliwie lub bez)
  • kapary
  • oliwki

[:Listonic]

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Szparagi umyj, odetnij łodygę w 1/3 długości. Białe szparagi obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij posiekany ząbek czosnku i usmaż zielone szparagi, lekko je soląc. Jeżeli danie ma być podane na ciepło, to przełóż wszystkie szparagi do ciepłej miski. Na tą samą patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i zeszklij posiekany ząbek czosnku i dołóż karczochy przekrojone na ćwiartki oraz pomidory, jeśli nie są z zalewy. Lekko je przesmaż, dodając pod koniec natkę. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj od razu lub kiedy przestygnie.

Makaron ze szparagami i karczochami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

22 komentarze

    1. Mężu, nie pamiętasz, bo robiłam ją kiedy byłeś w pracy i jakoś mi się wydawało, że nie będziesz miał na nią ochoty… No to następnym razem zrobię również dla Ciebie 🙂

      1. bo jak pytasz czy mam ochote na cos, to zwykle nie za bardzo. A jak nie pytasz, to ochota wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do nacisku Twojego pytania 😉

        1. Mężu, właśnie dlatego ostatnio przestałam pytać i nie wiedziałeś nawet o tej sałatce 😉

    1. Ewa, dla mnie też taka miseczka jest marzeniem – rzadko mam tak bogaty zestaw składników z wyższej półki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.